A követkető negyedévben további határidő csökkenéssel számolnak a vállalkozások

Javulhat a vállalkozások fizetőképessége.

“A hazai vállalkozások körében végzett reprezentatív felmérésünk eredményei azt mutatják, hogy az elmúlt negyedévhez képest csökkent a kkv-k felé történő vevői számlák kifizetésének határideje, a várakozások pedig még ígéretesebbnek tűnnek, hiszen a következő egy évben további határidő csökkenéssel számolnak a vállalkozások. Amennyiben ez a tendencia valóban tovább folytatódik, mind a vevői kifizetések, mind a finanszírozandó időtáv visszatérhet a válság előtti szintre” – tájékoztatott Németh László, a K&H kkv marketing főosztály vezetője.

“Míg a válságot megelőzően a kisvállalkozások felé történő vevői számlák teljesítésének határideje jellemzően a 28-30 nap közötti sávban mozgott, addig 2008 végétől – 2009 elejétől kezdődően ez az időtáv több nappal megugrott, és átlagosan 32-34 nap lett. Ezzel párhuzamosan a vevői és beszállítói számlák kifizetése közötti finanszírozandó időtáv is több nappal megnőtt, nagyobb likviditást igényelve ezáltal a vállalkozások részéről. Az általunk megkérdezett kkv vezetők elmondása alapján most mindkettő esetében csökkenés figyelhető meg, amely feltehetően a tartósan piacon maradók közötti üzleti bizalom, illetve a fizetési fegyelem erősödésének köszönhető” – mondta el a kkv szakértő.

A legutóbbi adatok alapján a kkv szektorban az előző negyedévhez képest 2 nappal csökkent a vevők átlagos fizetési határideje, ami jelenleg így 32 nap. A leghosszabb átlagos vevői fizetési határidő – mintegy 38 nap – jelenleg az ipar szektort jellemzi. A szolgáltató illetve mezőgazdasági cégek esetében ez az időtáv 31 nap, míg a kereskedelmi cégek esetében a legkedvezőbb, mintegy 29 nap jelenleg az átlagos fizetési határidő. A következő egy évben pedig a vállalatvezetők további 2 napos határidő-csökkenéssel számolnak. A vevői kifizetési határidő rövidülésével párhuzamosan a beszállítók számláinak teljesítési határideje is csökkent 1 nappal az előző negyedéves adathoz képest, így 20 nap a jelenlegi határidő. A legrövidebb fizetési határidő a szolgáltató vállalatoknál tapasztalható, amely 18 nap. A kereskedelmi cégek esetében 22 nappal, az ipari és mezőgazdasági vállalkozások esetében pedig átlagosan 23 nappal számolhatnak a beszállítók. A kkv vezetők várakozásai azt mutatják, hogy a vállalatok 2 napos határidő növekedéssel számolnak az elkövetkező egy évre.

Mindez a változás a vevők számláinak teljesítése és a beszállítók kifizetése közötti finanszírozandó időtávra is hatással van. A jelenlegi átlagos finanszírozási időtáv az elmúlt negyedévhez képest 1 nappal, 12 napra csökkent, a kereskedelmi és az agár szektorban azonban ez még kedvezőbb, 7 illetve 8 nap. A fent jelzett várt változások hatásaként pedig a következő egy évben további 4 napos rövidülésre lehet számítani, ami jelentős könnyebbséget jelentene a vállalkozások cash flow-ja szempontjából.

Hirdetés