Vásárlás a discount kedvéért: egy fölöttébb fura eset

Az emberek szeretik az árkedvezményeket.

2011.augusztus 11. (Seer László)

Már-már misztikus az a hév, amivel sokan közülünk vásárlási rohamot kapnak, ha ún. “árleszállítást” jelez a szenzoruk. Áthúzott listaár, vastagított, vörös akciós ár, imponáló felkiáltójelek. Van ebben valami perverz, ahogy mindez működik, nem? És működik. Nem is érdemes tagadni :)

A közösségi vásárlás még csak most kezd igazán begyűrűzni Romániába. Alapvető lényege, hogy minél nagyobb a kedvezmény, annál nagyobb a vásárlási hajlandóság.

  • Középen áll egy honlap (pl. Groupon.ro, Kuponiada.ro, RedDeal.ro, topdeals.ro és még kb. 500 Groupon-klón),
  • egyik oldalán az árkedvezményre beinduló vásárlóközönség,
  • másik oldalán az árkedvezményt felajánló vállalkozás.

Végül mindenki nyer: a vásárlók nagy kedvezménnyel kuponokat vásárolhatnak online, melyeket a megfelelő boltnál majd konkrét termékre/szolgáltatásra cserélhetnek, a vállalkozók azonnali bevételben részesülnek, az üzletet összehozó rendszer pedig az értékesítések után járó apró centbevételekkel, adatbázismarketinggel, értékes online reklámfelületeivel ugyancsak jól jár. Jól bizonyítja ez utóbbit a Groupon.com példája is, mint minden idők leggyorsabban növekvő vállalkozása.

No de nem minden termék/szolgáltatás számára ideális ez az eszköz.

Bár kevés az ilyen eset, de egy bukaresti ügyvédi irodának abszolút sikerült rátalálnia a nem megfelelő eszközre és kontextusra.

70%-os árkedvezménnyel (mindössze 420 lejért 980 lej MEGTAKARÍTÁSSAL!) bonthatod fel házastársi jogviszonyodat, amennyiben itt és most megvásárlod az iroda kuponját. Az ajánlat viszont korántsem tart örökké: már csak egy pár órád és perced van hátra az ajánlat érvényességéből. Szinte hallani a kronométer adrenalinnövelő kattogását. Tikk-takk :)

A rendszer továbbá azt is felajánlja, hogy a vouchert más számára akár ajándékba is megvásárolhatod. Pl. ha kedveskedni akarsz valakinek, akkor aggódj no more! Nem is túl drága ajándék, ha jól megfontoljuk … de talán nem pont nászajándéknak ideális.

A hirdetés szövege magyarul:

“A nap ajánlata: VÁLÁS! Egy válás csak 420 lej 1400 lej helyett a Gabriela Florescu Ügyvédi Irodánál. Mondj viszlátot a személynek, akit már nem szeretsz, 70%-os árkedvezménnyel!”

A teljes cikket megtalálhatja az eredeti oldalon, Seer László blogjában.

- H I R D E T É S -