Magyarországon a GDP 3 százalékát teszi ki a mezőgazdaság részesedése

A  mezőgazdaság részesedése, mely az uniós átlag duplája, de az ország adottságai valamint az élelmiszerek iránti növekvő kereslet miatt növekedni fog az ágazat szerepe – mondta Czerván György, a Vidékfejlesztési Minisztérium agrárgazdaságért felelős államtitkára pénteken Kecskeméten.

2011.október 7. (MTI)

Az ország 2010-es külkereskedelmi mérlegében a mezőgazdaság rekordteljesítményt ért el az uniós csatlakozásunk óta, mert a külkereskedelmi aktívumon belül a mezőgazdaság 38 százalékkal részesedett – mondta az agrárgazdaságért felelős államtitkár a Pilze-Nagy Kft. laskagomba-tenyésztéssel és kereskedelemmel foglalkozó gazdasági társaságának rendezvényén.
Czerván György biztatónak nevezte a külkereskedelem első féléves aktívumát – meghaladta az 1,1 milliárd eurót -, mely időarányosan 18 százalékkal jobb az előző évinél.
Kiemelte: a teljes mezőgazdasági kibocsátás 1800 milliárd forint évente, melyből a növénytermesztés 44, az állattenyésztés 37, a kertészet közel 20 százalékkal részesedik.
A kertészeten belül a zöldség aránya 49 százalék – ezen belül szerepel a gomba is -, a gyümölcs 20 százalék, a faiskola, dísznövény 14 százalék valamint a szőlő, bor 15 százalék.
Az államtitkár fontosnak nevezte, hogy a kertészetben 340-380 ezer család dolgozik főállásban vagy mellékállásban, akik mintegy 350 milliárd forintos termelési értéket állítanak elő.
Az államtitkár utalt arra, hogy a kapacitások nincsenek kihasználva, mert közel egymillió tonnával több árualapot tudnánk létrehozni a kertészeti termékekből.
A mezőgazdaságon belül a kertészet lehet az az ágazat – azon belül is a zöldség-gyümölcs termesztés elsősorban -, ahol új munkahelyeket lehet teremteni – fogalmazott az államtitkár.
Az államtitkár szerint, az élelmiszer iránti növekvő kereslet miatt Magyarország számára komoly lehetőségek vannak a mezőgazdaságban a termelés és a foglalkoztatás szempontjából is.

A Pilze-Nagy Kft. egy húsz éves múltra visszatekintő, laskagomba-tenyésztéssel és kereskedelemmel foglakozó családi vállalkozás, melyet ma már Európa három legnagyobb cége között tartanak számon a maga nemében. A vállalkozás legfontosabb piaca Németország, azonban jelentős az osztrák, az angol, a francia és a belga piacokon eladott gomba mennyisége, de növekszik a környező országokba menő export is.
A magyar laskagomba export 80 százalékát lefedő vállalkozás 2010-ben egy milliárd forintot elérő árbevételt produkált. A gazdasági társaság 2008-ban adta át a 330 kW elektromos energia teljesítményű gázmotor működtetésére alkalmas mezőgazdasági biogáz-üzemét.