Miből van a szalámi?

A Vidékfejlesztési Minisztérium két héttel meghosszabbítja a fagyasztott húsok felhasználásáról indított társadalmi vitát, hogy valamennyi érintett véleményét megismerje.

2011.október 24. (MTI)

A tájékoztatás szerint kiemelten fontos, hogy jó minőségű, megbízható élelmiszerek kerüljenek a magyar boltok polcaira. Ezért egyre gyakrabban merül fel az igény, hogy a fagyasztott húsokat – bizonyos idő után – ne lehessen felhasználni húskészítmények előállításához, mert tápértékük romlik.
Példaként hozzák: a gyengébb minőségű felvágottak nagy része fagyasztott húsból készül, de mivel ezt nem kötelező feltüntetni a címkéken, a vásárló nem tudja, mit vesz a pénzéért.
Az élelmiszerek előállításánál és forgalomba hozatalánál sokszor egymásnak ellentmondó érdekek ütköznek – jegyzik meg. A vállalkozó minél nagyobb haszonra szeretne szert tenni, a fogyasztó pedig jó áron, biztonságos, megfelelő minőségű élelmiszerhez akar hozzájutni.
Tekintettel arra, hogy az Európai Unió nem szabályozza a fagyasztott húsok felhasználását, a tárca társadalmi konzultációt kezdeményezett a kérdésről. A párbeszédet követően ugyanis világos képet kaphat arról a minisztériumban, van-e társadalmi igény a fagyasztott húsok felhasználásának szabályozására.
A közlemény idézi Németh Antal, a Vágóállat és Hús Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (VHT) elnökének álláspontját: az Európai Uniónak meg kellene határoznia, hogy egy bizonyos idejű fagyasztás után a hús emberi fogyasztásra ne legyen felhasználható.
A minisztérium a további véleményeket postán (Vidékfejlesztési Minisztérium, 1055 Kossuth tér 11.) vagy e-mail-en (fagyasztotthus@vm.gov.hu címre) várja november 7-ig – tartalmazza a közlemény.