2012 januárjától differenciáltan emelkedik a cégautóadó összege

A cégautóadó emelése nem hoz változást a gépjárművek üzemeltetésében.A jövő évi várható cégautóadó emelés sem fog nagy változást hozni a gépjárművek üzemeltetésében, hiszen még mindig több az előnye az adó megfizetésének, mint a tételes elszámoláshoz kapcsolódó korlátozás hátránya, nem is beszélve az adminisztratív többletteherről –  hívta fel a figyelmet a RSM DTM Hungary tanácsadó cég.

A közlemény szerint a jövőben a differenciált cégautó adózási teher kapcsán a beszerzések előtt az adózók át fogják gondolni milyen teljesítményű és besorolású autót vásároljanak.
A társaság közleményében utal arra, hogy a tervek szerint 2012 januárjától differenciáltan emelkedik a társaságok által fizetendő cégautóadó összege: az új, kisebb teljesítményű gépkocsik esetében alacsonyabb lesz az adónövekmény, míg a régi nagy teljesítményű autóknál megtöbbszöröződnek a díjak.
A tanácsadó cég emlékeztet arra, hogy a cégautóadó – tételes adó lévén – idén még egyszerűen kalkulálható, hengerűrtartalomtól függően 7 ezer vagy 15 ezer forintos havi adóterhelést jelent az idei évben a társaságok számára, megfizetésével ezeknél a  gépjárműveknél korlátozásmentessé válik a magáncélú használat.
Héhn Miklós, az RSM DTM Zrt. partnere a közleményben hangsúlyozza: érdemes odafigyelni arra, hogy a negyedévre fizetendő cégautóadóból az idén még egyértelműen levonható az önkormányzati adóhatóság által megállapított gépjárműadó azokra a hónapokra, amelyben mindkét adókötelezettség fennállt.

A tervezett szabályozás szerint jövőre a 2012. január 1. napján a vállalat tulajdonában álló belföldi rendszámmal ellátott személygépkocsi után január 20-áig előre meg kell megfizetni az éves cégautóadót – írja közleményében az RSM DTM Hungary.
A tanácsadó cég szerint az még nem látható egyértelműen, hogy ebben az esetben a gépjárműadót hogyan lehet levonni a cégautóadóból. Jelenleg a gépjárműadó évi kétszeri megfizetése megelőzi a cégautóadó befizetésének esedékességét, így könnyen eldönthető annak levonhatósága.

A jövő évtől várhatóan december 20. lesz a bevallás benyújtásának esedékessége, és a tervek szerint ezentúl csak egy bevallást kell majd elkészíteni. Feltételezhetően a bevallásban lehet majd rendezni a gépjárműadó levonását, és az cégautóadó kötelezettség esetleges évközi megszűnését is. A magánszemélyek és a nem belföldi rendszámú autók esetében a cégautóadó fizetési határidő az év végére, december 20-ra tolódik – emeli ki közleményében a RSM DTM Hungary.