Átadták a Pikker Kft. 1,2 milliárd forintból épült húsüzemét Bólyban

A húsz évvel ezelőtt alakult magyar tulajdonú és Mohácson vágóhidat működtető vállalkozás a 400 millió forint európai uniós és kormányzati támogatást élvező fejlesztésnek köszönhetően már nemcsak tőkehúst, hanem minőségi húskészítményeket is elő tud állítani.

2011.október 26. (MTI)

Ehhez 90-ről 160-ra növeli alkalmazottainak létszámát, és az évi 70-80 ezer helyett 100 ezer sertés feldolgozását tervezi.

Kardeván Endre, a Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára az avató ünnepségen hangsúlyozta, hogy a magyar agrárium és az élelmiszeripar csak akkor lehet a vidék gazdaságának gerince, ha az alapanyag-termeléstől elmozdul a kiváló minőségű áruk előállítása és értékesítése felé. Fontosnak nevezte azt is, hogy minél több magas hozzáadott értékű feldolgozott termék készüljön, mert az segíti a foglalkoztatás bővülését.
Arra bíztatta a rendezvényen megjelent gazdákat, hogy 2012-ben is folytassák a fejlesztéseiket, mert az állandóan változó piaci igények között az egyetlen biztos igazodási pont a jó minőség, azt pedig csak folyamatos beruházásokkal lehet elérni.
Az államtitkár utalt rá: a hazai mezőgazdasági és élelmiszeripari termékek kiviteli értéke 2011 első felében mintegy 3,8 milliárd euró, a behozatalé 2,4 milliárd euró volt. A kivitel értékének 87 százalékát a baromfi- és a sertéshús adta. Hangoztatta, bár a hazai sertéságazat nehézségekkel küzd, óriási lehetőséget rejt magában, a kormányzatnak ezért is határozott szándéka, hogy a hazai sertésállomány a mostani 3,1 millióról 6 millióra növekedjen. Hozzátette, a vidékfejlesztési tárca elkészítette sertéságazati stratégiáját, amelynek célja az ágazat stabilizálása és növekvő pályára állítása.
Kardeván Endre szerint e cél eléréséhez egyaránt szükség van a néhány sertést nevelő háztáji gazdálkodókra, kisüzemekre, a több száz sertést tartó közepes gazdaságokra, és a több ezer sertést hizlaló nagyüzemekre.

Szekó József, a Dél-dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács fideszes elnöke, Mohács polgármestere méltatta a Pikker Kft. ügyvezetője, Miskolczi Imre és a tulajdonosok kitartó munkáját. A politikus kiemelte, hogy akkor, amikor a hasonló a kisebb vágóhidak, húsüzemek sorra bezártak, ők fejlesztettek, és “az élet őket igazolta”, mert vállalkozásuk ma sikeres, stabil, jól működik.
Miskolczi Imre arról szólt, hogy a kezdetben 17 alkalmazottal induló cég 1999-ben építette fel mohácsi vágóhídját, 2000-ben állatifehérje-újrahasznosító üzemét. A bólyi húsüzem-beruházás egy, korábban szintén a húsipari vállalkozásnak otthont adó épület átalakítása, kibővítése révén vált valóra.
Az ügyvezető az MTI-nek elmondta: a 4800 négyzetméter alapterületű húsüzem naponta 150 tonnányi félsertés csontozására, feldarabolására, 90 tonna húskészítmény, 5 tonna zsiradék és 7 tonna előkészített hús előállítására, csomagolására képes.
Miskolczi Imre megjegyezte, hogy a cég éves nettó árbevétele 2009-ben 4 milliárd forint, tavaly 3,5 milliárd forint volt.