Termőföld 20 évre

Elkezdődött 60 ezer hektár állami földterület haszonbérleti pályáztatása.

A Nemzeti Földalapkezelő Szervezet elkezdte az állami földterületek haszonbérleti pályázatainak közzétételét.

Az intézkedés fontos lépés a Kormány birtokpolitikai irányelveinek megvalósításához. Többek között ahhoz, hogy megőrizzük közös kincsünket a földet, és az állam a közjó érdekében használja fel a nemzeti vagyont.
A pályáztatás fő célja a kis és közepes családi vállalkozások, valamint az állattartó gazdálkodások megerősítése.

Ennek megfelelően a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet az eljárásnál a helyben lakó, életvitelszerűen mezőgazdasági tevékenységet folytató termelőket hozza helyzetbe, és a haszonbérbe adást állattartáshoz köti.
A Kormány és a Vidékfejlesztési Minisztérium betartotta ígéretét, miszerint a földek hasznosításának legfőbb szabálya a nyilvános pályáztatás.
A földterületekre családi gazdálkodók, őstermelők, egyéni vállalkozók és gazdálkodó szervezetek jelentkezhetnek.

A pályázók lakhelye illetve székhelye nem lehet az érintett termőföld 20 km-es körzeténél távolabb, és a jelentkezők sem az államtól sem mástól nem tulajdonolhatnak és bérelhetnek összesen 1200 hektárnál nagyobb területet.

A termőföldeket a nyertes pályázók 20 évre kapják haszonbérbe.
Az eljárás megindításával is azt a célt valósítja meg a Kormány és a Vidékfejlesztési Minisztérium, hogy az szerezhessen földet Magyarországon, aki valóban művelni akarja, és ne spekulánsok kezébe kerüljenek a hasznosítható területek.

A pályázatokat a felhívás kifüggesztésétől számított 45. napig kell benyújtani a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet megyei területi irodáihoz.