Strasbourg: az Európai Parlament a közbeszerzésekről

A közbeszerzési eljárások leegyszerűsítését, az uniós közbeszerzések áttekinthetőbbé tételét kezdeményező állásfoglalást szavazott meg kedden Strasbourgban az Európai Parlament (EP).

“A közbeszerzési szabályok korszerűsítése és a közbeszerzési belső piac megnyitása elengedhetetlen Európa versenyképességének javításához, s az üzleti szféra számára is új lehetőségeket teremtene” – hangsúlyozta Pelczné Gáll Ildikó néppárti EP-képviselő, a szavazás eredményét üdvözlő nyilatkozatában.
A fideszes politikus a témáról folytatott plenáris vitában rámutatott arra, hogy a jobb szabályozás érdekében minden érintett félnek nagyobb jogbiztonságra van szüksége.
“Sajnos elmondhatjuk, hogy az európai jogalkotás és a nemzeti átültetés bonyolult összjátéka nem eredményezett kevésbé bürokratikus közbeszerzési eljárásokat, hanem éppen ellenkezőleg, több munkához, a jogi tanácsadással járó magas külső költségekhez és hosszadalmas eljárásokhoz vezetett. Ez pedig sajnos a minőség rovására ment” – hangsúlyozta Pelczné Gáll Ildikó. Rámutatott arra, hogy túl gyakran választják a legolcsóbb, nem pedig a legjobb ajánlatot, ezért szerinte “a közbeszerzés teljes potenciáljának kibontakoztatása érdekében” el kellene hagyni a legalacsonyabb árra vonatkozó feltételt.
Az EP gazdasági és monetáris bizottságának magyar tagja kiemelte, hogy az ajánlatkérő szervek aránytalan pénzügyi garanciákat, biztosítékokat és teljesítési kötelezvényeket kérnek, amelyek további akadályokat gördítenek a kis és közepes vállalkozások (kkv-k) elé.

Pelczné Gáll Ildikó javasolta: az Európai Bizottság – az EU legfőbb javaslattevő-végrehajtó testülete – vizsgálja meg, milyen differenciált megközelítéseket lehetne alkalmazni annak érdekében, hogy javuljon a kkv-k részvételi aránya a pályázatokon.
“Ha ezt sikerül elérni, akkor a közbeszerzés modernizációja valódi sikertörténet lehet” – tette hozzá felszólalásában.
Az építési beruházásra irányuló közbeszerzési szerződésekről szóló európai irányelv még 1971. július 26-án lépett hatályba.  Azóta számos érdekelt fél igényelte, hogy vizsgálják felül az EU közbeszerzési rendszerét, a hatékonyság és eredményesség javítása érdekében. Az Európai Bizottság ezért bejelentette, hogy széles körű konzultációk után legkésőbb 2012 elején jogalkotási javaslatokat nyújt majd be.