Csökkennek az állattartás, a húsipar, és a borászat terhei

A piaci szereplőkkel egyeztette a vidékfejlesztési tárca az új élelmiszeripari díjakat.

Társadalmi egyeztetést kezdeményezett az élelmiszerlánc igazgatási és szolgáltatási díjak új szabályozásáról a Vidékfejlesztési Minisztérium. Bognár Lajos helyettes államtitkár az élelmiszer termékpálya tagjaival, többek között a Mezőgazdasági Termelők és Szövetkezők Országos Szövetsége, a Baromfi Terméktanács, a Tej Terméktanács képviselőivel egyeztetett, és ismertette a tervezett jogszabály-változás lényegét.

Csökkennek az állattartás, a húsipar, és a borászat terhei. Igazságosabb lesz az élelmiszerlánc-felügyeleti díjak megoszlása, arányosabb lesz a teherviselés – mondta Bognár Lajos az élelmiszer termékpálya szereplőinek. Többek között alacsonyabbak lesznek a húsvizsgálat, az állatszállítás, az állatjelölés díjai, valamint egyes minősítő vizsgálatok és az engedélyeztetés költségei.

Az új szabályozás célkitűzése, hogy a költségekből azok a piaci szereplők is részt vállaljanak, akik jelenleg is hatósági felügyelet alatt állnak, de nem fizetnek érte; ezzel egy időben pedig a teherviselésben túlzottan érintett ágazatok költségei csökkenjenek.

Az élelmiszerlánc-felügyeleti díj bevezetésének alapvető célja az is, hogy az élelmiszerlánc egyes szektorainak bevételéhez igazítsák a kiszabott, fizetendő díjtételeket. A díjak jogszabályi hátterének átalakításával a rendszer átláthatóbbá válik. Az új díjtétel rendelet már a jövő év elején megjelenik, így az élelmiszerlánc piaci szereplői meg tudják tervezni a jövő évi költségeiket. A csökkentett díjtételek  2012. július 1-jével lépnek hatályba,  az első félév nettó árbevételeiből számított élelmiszerlánc-felügyeleti díjat július 31-ig kell befizetni. Azt követően 2012-ben már nem kell többször élelmiszerlánc-felügyeleti díjat fizetni.

A helyettes államtitkár szólt arról is, hogy a felmérések szerint az emberek több mint kétharmada fontosnak tartja, hogy biztonságos élelmiszerek kerüljenek a polcokra. A kereskedelmi láncok megnövekedett szerepe fokozott kockázatot jelent az élelmiszerbiztonságra. Egy-egy élelmiszerbotrány a GDP – százalékokban mérhető – visszaesését is okozhatja, utalt a dioxin botrányra, az E.coli fertőzésre Bognár Lajos.

Az élelmiszerlánc igazgatási és szolgáltatási díjak évek óta nem változnak, a magyar hatóság  ennek ellenére a világ egyik leghatékonyabban működő szervezete. Tekintettel arra, hogy szerte a világon differenciálódnak a kihívások – új kórokozók, káros adalékanyagok jelennek meg a piacon -, a hazai hatóságnak is lépést kell tartania, fejlesztenie kell. Fel kell lépnie a feketegazdaság, a hamisítás, vagy a bioterrorizmus ellen is.

A termékpályák képviselői jórészt üdvözölték az új szabályozást, és további módosításokra, egyeztetésre tettek javaslatot, hogy valóban arányos díjtétel struktúra épüljön ki hazánkban.

 

Hirdetés