Szabályozzák jövedéki adót 2012-től

A jövedéki adó szabályozásának jelentős módosítása várható 2012. január 1-jétől az Országgyűlés elé benyújtott javaslat alapján – hívja fel a figyelmet a PwC.

A tanácsadó cég ismerteti: a javaslat alapján azok a gazdálkodók, akik rendelkeznek engedélyezett gazdálkodói státusszal (AEO tanúsítvány) megbízható adósnak, megbízható adómentes felhasználónak, valamint megbízható felhasználói engedélyesnek minősülnek, így csökkenhet az általuk nyújtott jövedéki biztosíték összege.
A javaslat alapján a kereskedelmi gázolaj után literenként – a 2011. november 1-jével hatályba lépő szabályozás módosításaként – 19,50 forint helyett 17 forint lenne visszaigényelhető.
Az adóraktári, bejegyzett kereskedői, bejegyzett feladói, felhasználói engedélyhez, a keretengedélyhez, a jövedéki termék szabad forgalomban végzett kereskedelméhez, importálásához, exportálásához szükséges jövedéki engedélyhez a kérelmezőnek a módosító javaslat szerint nem kellene olyan okmányokat benyújtania, amelyek rendelkezésre állnak az adóhatóság saját nyilvántartásában vagy a cégnyilvántartásban.
A módosítás egyes kenőolajok beszerzése és szállítása esetén bejelentési kötelezettséget írna elő.
A nem szeszes italnak minősülő alkoholtermékek jövedéki adómértéke hektoliterenként (hl) várhatóan 289.900 forint lesz (100 térfogatszázalékos etilalkoholra vetítve, 20oC-on mérve).
A javaslat a sör adómértékét 1.470 forint/alkoholfok/hl összegben egységesítené, azaz megszüntetné a hagyományos és ízesített sörök közötti eltérő adómértékeket. Továbbá a javaslat kedvezményes adómértéket (735 forint/alkoholfok/hl) vezetne be a “kisüzemi” sörfőzdékben előállított sörre.

A sörfőzdékre vonatkozóan könnyítéseket tartalmaz a javaslat, például a sörfőzde adóraktár engedélyese nem lenne köteles a vevőnyilvántartás adatait számítógépes adathordozón tárolni.
Lehetővé válna a természetes személy által előállított sör (1.000 liter/év), gyümölcsbor (1.000 liter/év) és pezsgő (1.000 liter/év) adómentes, saját fogyasztásra történő házi előállítása előzetes bejelentési kötelezettség mellett, amennyiben nem kerül sor értékesítésre.
A jövedéki törvény módosításáról szóló javaslat alapján a dohánygyártmányok nemcsak a jövedéki adó-, hanem az általános forgalmi adó mérték változásának hatálybalépését követően is csak az új adómértéknek megfelelő adójeggyel lennének szabad forgalomba bocsáthatóak, illetve importálhatóak. Egy módosítás lehetővé teszi, hogy a jövedéki engedélyes kereskedő és az importáló az új adómérték hatálybalépését követően 31-60. nap között is birtokolhatja a  korábbi adómértéknek megfelelő adójeggyel rendelkező dohányterméket, amiket nem jövedéki engedélyes kereskedőtől szállítottak vissza, és azokat visszaszállíthatja adóraktárba, bejegyzett kereskedő és importáló részére.

(MTI)