Nőtt a forgalomba helyezett új autók száma novemberben

Novemberben 29,2 százalékkal 4.489-re nőtt a forgalomba helyezett új autók száma Magyarországon, január-novemberben 5,3 százalékkal 41.670-re emelkedett az előző év azonos időszakához viszonyítva – közölte a Datahouse autópiaci adatszolgáltató cég csütörtökön az MTI-vel.

Az összes járművet vizsgálva az új forgalomba helyezések száma novemberben 30 százalékkal 6.230-ra emelkedett, január-novemberben 9,9 százalékkal 57.137-re bővült.
Novemberben 33,2 százalékkal 1.328-ra nőtt a forgalomba helyezett új kishaszon járművek száma, az első tizenegy hónapban 23,2 százalékkal 9.748-ra emelkedett a számuk
A Datahouse adatai szerint novemberben, csakúgy, mint egy hónappal korábban, 7 új buszt helyeztek forgalomba, ez 68,2 százalékos visszaesés 2010 azonos időszakához viszonyítva. Az első tizenegy hónapban is visszaesést mért az adatszolgáltató társaság, az új buszok száma 26,9 százalékkal 174-re csökkent.
Az új nagyhaszon járművek száma 38,5 százalékkal nőtt novemberben, 338 darabot helyeztek forgalomba. tíz hónap alatt 80,9 százalékkal 3.704-re emelkedett a számuk.
Az új motorkerékpárok száma novemberben 23,6 százalékkal nőtt, 68-at helyeztek forgalomba. Az első tizenegy hónapban 1.841-re, 17,1 százalékkal esett a számuk az előző év azonos időszakához viszonyítva.
A Magyar Gépjárműimportőrök Egyesülete (MGE) az adatokat értékelve azt közölte, hogy a  jövőre nézve mindenképpen biztató lehet a felfelé mutató trend, de a volumen lassú növekedése a kereskedéseknek és javítóknak még továbbra is alacsony darabszámokat jelent és ezzel jövedelmezőségi problémák még nem szűnnek meg.

Az MGE szerint a 2012-re elfogadott adó jogszabályok összességében segíthetik a gépjármű kereskedelem lassú kilábalását, amelynek a gyenge forint szabhat jelentős gátat. Az egyesület örül annak, hogy a jogalkotó megértette és magáévá tette a környezetvédelmi szempontok fokozottabb figyelembe vételét és lehetőségeihez mérten ezt a 2012. évi jogszabályokban érvényesítette is. Különösen fontos a regisztrációs adó csökkentése, a cégautó adó szerkezetének változtatása, valamint a nyílt végű pénzügyi lízing és a tartós bérlet áfa visszaigénylési tilalmának megszüntetése.
“Nem örülünk természetesen egyes adónemek és illetékek nominális emelkedésének, összességében ezzel együtt úgy gondoljuk, hogy a gondolkodás a helyes irányba mozdult el” – írta az egyesület.
Úgy vélik, sok  tennivaló maradt még a feketegazdaság elleni fellépés területén, ahol több javaslatuk is fekszik a törvényhozók asztalán. Mint írják, remélik, hogy ezek közül néhány elfogadásával megindulhat a gazdaság fehérítése, amitől a legális kereskedők és szervizek több munkához, és így az állam több bevételhez juthat.
Az MGE továbbra is kiemelkedően fontosnak érzi – az abszolút számokban tartósan alacsony új gépjármű értékesítési piac mellett – a javító és szolgáltató ágazatokban tapasztalható visszaesés megállítását, a működés stabilizálását és fejlesztését, amelynek egyik fontos eleme – a fekete javítók és javítás elleni eredményes harc mellett – a személyzet folyamatos, magas színvonalú képzése az ügyfél elégedettség növelése érdekében.

Tagvállalataik saját területükön és az MGE is jelentős erőfeszítéseket tesz a márkaszervizek forgalma visszaesésének megállítására, az általuk képviselt valós érték bemutatására és annak a tévhitnek az eloszlatására, hogy a márkaszervizek ár-érték aránya rosszabb lenne a független javítókénál. Ennek érdekében  kezdtek novemberben egy országos kommunikációs kampányt valamennyi tagvállalat összefogásával.