A feldolgozóipar lanyhulását jelzi a Beszerzési Menedzser Index

Októberben 48,2 ponton állt az index. A (BMI) novemberi értéke 47,8 pontos.

A BMI 50 százalék feletti értéke a feldolgozóipari tevékenység fellendülésére, 50 százalék alatti értéke a visszaesés irányába való elmozdulásra utal. A 100 feldolgozóipari vállalat beszerzésért felelős vezetői körében havi rendszerességgel végzett felmérésben adott válaszok az előző hónaphoz viszonyított változást jelzik.
A korábbi évek novemberi értékével és az elmúlt hónapok értékével összevetve az idei “kifejezetten alacsony, és egyértelmű szűkülést jelez” – áll a közleményben. A vizsgált részindexek négy kivételével csökkentek októberhez képest. A foglalkoztatás 12 hónapon át tartó növekedése megszakadt.
A novemberi 47,8 pontos BMI érték 2009 augusztusa óta a legalacsonyabb és elmarad az 1996 óta mért 52,2 pontos átlagtól.
A részindexeket ismertetve a közlemény megjegyzi: a termelési mennyiség indexe 22 hónap után először jelzi a termelt mennyiség visszaesését. A mostani érték alacsonynak számít, az elmúlt 15 évben tizennégyszer volt nagyobb a növekedés üteme novemberben.
Az új rendelések indexe némileg emelkedett, de a mostani a második legalacsonyabb novemberi érték 1995 óta.
A vásárolt készletek mutatója ismét csökkenést jelez az októberi emelkedés után, s az elmúlt 11 év átlaga alatt van az érték.
Az októberi csökkenés után a novemberi foglalkoztatási index enyhén emelkedett, de 50 pont alatt maradt.
A beszerzési mennyiség indexe csökkent, a beszerzési árak esetében nőtt az árak emelkedésének üteme és a késztermék készletek szintje novemberben ismét alacsonyabb lett.
A külpiaci mutatók közül az importé nem változott októberhez képest, az exportindex viszont kedvezőbb folyamatot jelez: 24 hónapja tart az emelkedő irányzat.