2012.január 1-től újak az építési beruházások közbeszerzési szabályai

A január első napján hatályba lépő új közbeszerzési törvény keret jellegű, amelyet kormányrendeletekbe foglalt szabályok töltenek ki – az építési beruházások részletes szabályairól szóló rendelet tervezete a kormány honlapján jelent meg.

Az ajánlatkérőnek kötelező lesz árazatlan költségvetést csatolnia az ajánlati dokumentációhoz, amelyet az ajánlattevőnek ki kell töltenie. A tervezet az ebben található hibák korrigálását is szabályozza.
Továbbra is csak olyan kivitelező indulhat tenderen, amelynek van felelősségbiztosítása. Ennek összegét a közbeszerzési felhívás tartalmazza, vagyis az ajánlatkérő dönti el.
Az alvállalkozói lánc nem lehet korlátlan. A fővállalkozó egy alvállalkozót, az pedig további egy szub-alvállalkozót alkalmazhat. Az ajánlattevő által megjelölt, első helyen álló alvállalkozó a munka legfeljebb 25 százalékát végezheti el. A második lépcsőn álló – egy vagy több – szub-alvállalkozó sem teljesíthet többet, mint a felette álló alvállalkozó által vállalt munka 25 százaléka. A szub-alvállalkozói szerződésekbe bele kell foglalni azt, hogy az ilyen cégek további alvállalkozókat nem foglalkoztathatnak.

A nettó 1 milliárd forint alatti szerződéseknél legalább 4 rész-számla állítható ki, míg afelett legalább 6 rész-számlát nyújthat be a vállalkozó. Az első rész-számla akkor állítható ki, ha az objektum – értékben mért – negyedrésze már elkészült.
A műemléken végzett munkára speciális szakképesítést, illetve meghatározott referenciákat ír elő a rendelet tervezet.