Kódot a tojásokra!

Az európai fogyasztók igénylik a “rejtett” ketreces tojások használatának feltüntetését a termékek csomagolásán.
A nemzetközi Négy Mancs európai szintű kampányt folytat a konvencionális ketreces tojótyúk tartás tilalom betartásának érdekében. A tilalom 2012. január 1-től lép életbe, és reális esély van arra, hogy a szabályozás alól kibújni kívánó országok hatalmas piaci hátrányt okoznak azon termelőknek, akik összhangban a szabályozással, már beruházásokat végeztek, hogy megfeleljenek a magasabb állatvédelmi szabályoknak. Nagy a valószínűsége, hogy ezek az illegális körülmények között termelt tojások továbbra is utat találnak az élelmiszer ipar alapanyagai közé, olyan termékekben mint tészták, szószok, jégkrémek, sütemények és egyéb édességek.

A Négy Mancs célja, hogy növelje a tojó tyúkokra vonatkozó állatvédelmi szabályok színvonalát és megvédje a termelőket akik ezzel összhangban jelentős lépéseket tettek. Európa minden országában, ahol a szervezet irodát működtet, felkérések kerültek kiküldésre melyben a Négy Mancs felkéri a cégeket, hogy értékeljék saját irányelveiket a felhasznált friss, folyékony illetve száraz tojás alapanyagok származásával kapcsolatban. Több nemzetközi, nemzeti és helyi érdekeltségű cég már meg is küldte válaszát, többek között a magyar cégek is. A visszajelzések elemzése természetesen minden európai országban (ahol a Négy Mancs irodát működtet) publikálva lesz, miután a cégek megfelelő mennyiségben és részletességgel tájékoztatást adnak, különösen a ketreces technológiával előállított tojások felhasználásával és címkézésével kapcsolatban.

A hatályos EU-s szabályok szerint az egységes európai piacon, minden friss tojást a tojótyúk tartási technológia szerinti kóddal kell ellátni. Ez a kód minden forgalmazott tojáson megtalálható: a 3-as kód a ketreces, a 2-es a mélyalmos, az 1-es a szabad és a 0-ás a bio tojótyúk-tartásmódnak felel meg.

A közelmúltban a Négy Mancs közvélemény kutatást végzett, hogy megállapítsa a fogyasztók véleményét arról, hogy milyenek az elvárásaik a tojás alapanyagok termelési technológiájának feltüntetésével kapcsolatban az feldolgozott élelmiszer ipari termékek csomagolásán. Az eredmények azt mutatják, hogy Ausztria, Bulgária, Franciaország, Olaszország, Németország, Görögország, Lengyelország, Románia, Szlovénia, Svédország és az Egyesült Királyság esetében a fogyasztók 68-91%-ban elvárják, hogy a feldolgozott termékek csomagolásán fel legyen tüntetve a felhasznált tojás származása, ami a tojótyúkok tartási technológiáját illeti. A magyarországi fogyasztók esetében is 45%-os szintet mutat ez az elvárás. “Az élelmiszer ipari cégek nem hagyhatják figyelmen kívül a fogyasztóik millióinak akaratát, akiknek fontos az állatvédelem. A feldolgozó ipari cégeknek minél előbb fel kellene tüntetniük a termékeiben felhasznált tojásalapanyagok eredetét.” – nyilatkozta Helmut Dungler, a nemzetközi Négy Mancs elnöke. (MTI)

- H I R D E T É S -