Negyedével nőtt az adóvégrehajtások száma

A feketelista.hu portál összesítése szerint 207 958 céggel szemben folyt bármikor is adóvégrehajtás.

Az adóhatóság folyamatosan – heti frissítéssel – közzéteszi az adóvégrehajtás alá vont cégek névsorát.

Az idén lezárult adóvégrehajtási esetek száma 351 ezer amely 25,5 százalékkal nőtt az előző évihez képest, és összesen 299,4 milliárd forint bevételt jelentett a költségvetésnek, ez 11,7 százalékkal több a tavalyinál – tájékoztatta az adóhatóság a feketelista.hu-t. A különböző végrehajtási cselekmények száma – mint amilyen a hatósági átutalási megbízás, a jövedelemletiltás, az ingó- és ingatlan-végrehajtás – 15-25 százalékkal bővült. Ennek köszönhetően a végrehajtás alá vont összegekhez képest a beszedési hatékonyság a korábbi évek átlagos 2 százalékához képest az idén 20 százalékra javult. Egyébként a vállalati és a lakossági teljes adóhátralék jelenleg 2170 milliárd forintra rúg, egy év alatt lényegében nem változott.
Adóvégrehajtást az adóhatóság a következő esetekben rendel el: ha az adózó adóbevallása fizetési kötelezettséget jelez, de azt határidőre nem teljesíti; ha az adóhatóság által jogerősen megállapított fizetési kötelezettséget az adós határidőre nem teljesíti; jogerősen megállapított köztartozások esetén. Jó tudni: az adóhatóság végrehajtási joga a hátralék keletkezésének napján megnyílik, és megindításához semmilyen megelőző külön határozatra vagy felszólításra nincs szükség. Ha az adóssal szembeni végrehajtási eljárás sikertelen vagy csak részben eredményes, és a további eljárástól eredmény nem várható, az adóhivatal kezdeményezi a felszámolást, hacsak időközben a hitelezők még nem tették ezt meg.

Tudhatjuk, hogy kivel állunk szemben!

Az adóvégrehajtás alá vont cégek névsora a feketelista.hu-n tíz más hivatalos állami nyilvántartás részletes adataival együtt folyamatosan figyelemmel kísérhető. Az érdeklődő egyetlen klikkeléssel megállapíthatja például, hogy van-e egy vállalkozásnak adótartozása, folyik-e ellene adóvégrehajtás, felszámolás, csődeljárás, vagy más eljárás. Ezek az adatok fontos információul szolgálhatnak az üzleti döntéshozók számára. Meggyőződhetnek arról, hogy egy-egy üzletkötéskor kivel állnak szemben. Kifizetődőbb előre tájékozódni, informálódni, mint utólag csalódni, futni az elveszett pénz, befektetés után – összegezi a portál megismerésének hasznosságát Iklódi András, a feketelista.hu főszerkesztője.

Adóvégrehajtási határozatok – futószalagon

A feketelista.hu összeállította az adóvégrehajtásra „ítéltek” 100-as TOP-listáját, feltüntetve azokat, akiknek neve a legtöbbször szerepel a kimutatásban. Ami feltűnő: egy évvel korábban három cég „holtversenyben” állt az ellenük hozott egyenkénti 26 végrehajtási határozattal a lista élén, most ehhez a „helyezéshez” 34 határozatra volt szükség. Annyiban nincs viszont változás, hogy az első két helyet továbbra is a tavalyi „éllovasok” tarják. A dombóvári Kapos-Petrol 2005 Szolgáltató és Kereskedelmi Kft., valamint a kaposvári Barbix 2000 Szolgáltató és Kereskedelmi Kft. ellen az utóbbi három, illetve négy év alatt egyaránt 34-34 alkalommal rendeltek el adóvégrehajtást. A képzeletbeli dobogó harmadik „fokán” 33-33 elmarasztalással négyen állnak. Ezek a balatonboglári VG Komplex Kereskedelmi és Szolgáltató Kft., a szekszárdi HB Szerelőipari Bt., a kaposvári Natur Arkánum Kereskedelmi és Szolgáltató Kft., valamint a závodi Térkő Center Kereskedelmi Kft. Tanulságos, hogy a tavalyi összesítésben az első tízbe sorolt cég közül egy év alatt egyiknek sem sikerült lekerülni a százas TOP-listáról, legfeljebb hátrébb csúsztak.
Meglepő, hogy a száz felsorolt cég között egyetlen fővárosit sem találunk. Ezzel szemben pécsi székhellyel van bejegyezve 28 cég, annyi mint tavaly, és jelentősen – ötről tizenháromra – bővült a listán a kaposvári címmel bejelentett vállalkozások száma. Mindemellett a legtöbb adó-végrehajtási határozatot, 70 027-et – gazdasági súlyuknál és számuknál fogva is – a fővárosi cégek ellen hoztak, az összes elmarasztalásnak csaknem 40 százalékát. A vidéki nagyvárosok között – nem véletlenül –kiugróan magas a pécsi adat, ahol 5079 céget ért el az adóvégrehajtás. Nem sokkal maradt le Miskolc, ahol 4607 alkalommal született ilyen adóhivatali határozat. A sort Debrecen (3721), Szeged (3423) és Nyíregyháza (1904) követi, és a legjobb képet Győr mutatja, ahol 1514 végrehajtást rendelt el a hatóság.

A cégelmarasztalások alakulása tetten érhető a megyei statisztikákban is. Pest megye gazdasági túlsúlya közismert, nem meglepő tehát, hogy az adóvégrehajtások közül 30 117 erre a megyére esik. Borsod-Abaúj-Zemplén megye cégeinek neve 10 521 alkalommal, Baranya megye vállalkozásaié pedig 9374 esetben olvashatók a listán. Az átlagot meghaladó gyakorisággal indítottak az adóhatóság megyei igazgatóságai adóvégrehajtást Fejér megyében (8518), Bács-Kiskun megyében (7406) és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében (7225). A legkevesebb adóvégrehajtást Zala megyében (2674), Nógrád megyében (2413) és Vas megyében (2032) rendelték el az adóigazgatóságok.

 

Adóvégrehajtás alatt álló vagy állt
cégek száma megyénként

Megye

Cégek száma

Bács-Kiskun

7406

Baranya

9374

Békés

4189

Borsod-Abaúj-Zemplén

10 521

Budapest

78 023

Csongrád

6263

Fejér

8518

Győr-Moson-Sopron

3520

Hajdú-Bihar

6349

Heves

4599

Jász-Nagykun-Szolnok

4459

Komárom-Esztergom

5949

Nógrád

2413

Pest

30 117

Somogy

6366

Szabolcs-Szatmár-Bereg

7225

Tolna

4406

Vas

2032

Veszprém

3555

Zala

2674

összesen:

207 958