BMI december

Javultak kissé az euróövezet beszerzési menedzser indexei decemberben, de a régió két és fél éve még így is a legrosszabb negyedévet tudhatja maga mögött.

Az összetett euróövezeti beszerzési menedzser index (BMI) 47,9 pontra, három havi csúcsra javult a novemberi 47,0 pontról, ami két és fél éves mélypontnak számít.
A szolgáltatóipari BMI 48,3 pontra, szintén három havi csúcsra emelkedett a novemberi 47,5 pontról.
A feldolgozóipari BMI 46,9 pontra, két havi csúcsra emelkedett a novemberi 46,4 pontról.
A Markit euróövezeti összetett beszerzési menedzser indexe decemberben már sorban a negyedik egymást követő hónapban jelzi az ipari teljesítmény csökkenését, bár decemberben már enyhülő mértékben. Az index 50 pont alatti értékei a teljesítmény csökkenését jelzik.

A feldolgozóipari teljesítmény az ötödik egymást követő hónapban, a szolgáltatóipari teljesítmény a negyedik egymást követő hónapban mutat zsugorodást. A csökkenés mértéke mindkét mutatónál enyhült decemberben.
Németországban szerény teljesítmény-növekedést mutatott az összetett index decemberben, a novemberi csekély mértékű gyengülés után. Franciaországban pedig a csökkenés elenyésző mértékűre változott. Mindkét országban változatlanul gyengül a feldolgozóipari teljesítmény, habár enyhülő mértékben.

A Markit gazdaságkutató intézet összefoglaló megállapítása szerint az euróövezet 2011 három utolsó hónapjával két és fél éve a legrosszabb negyedévét tudhatja maga mögött. Az indexek alapján a negyedévben az euróövezeti GDP 0,6 százalékkal zsugorodott.
A decemberi felmérés növekvő eltérést tárt fel a régió egyes országainak teljesítménye között. A német gazdaság stagnált a negyedévben, de decemberben már ismét növekedési pályára lépett. Mindkét országban növekedett az alkalmazottak felvételének üteme és javult a gazdálkodók körében a kilátások megítélése. Az euróövezet többi országában viszont gyorsult a gazdasági teljesítmény csökkenésének az üteme, mégpedig 2009 közepe óta a legnagyobb mértékben.
Az üzleti kilátásokról alkotott vélemények romlása pedig a munkaerő felvétel visszaesését vonta maga után. (MTI)

- H I R D E T É S -