Vasút korszerűsítés Szolnkon

A Szolnok vasúti csomópont és a Szolnok-Szajol vonalszakasz korszerűsítésének tervezésére írt ki közbeszerzési eljárást a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) Zrt. – tájékoztatta a NIF szerdán az MTI-t.

A beruházás értékének nagyságát a NIF nem tudta megmondani, tekintve, hogy még az előkészületekre írták ki a pályázatot.
A szolnoki csomóponton a személypályaudvar mellett a távközlő- és biztosító berendezések, a villamos felsővezetékek felújításának és 23 kilométer vágányhálózat, mintegy 1.800 méter hosszú peron, körülbelül 30 ezer négyzetméter hasznos alapterületű épületek tervezése a tender tárgya.
A Szolnok-Szajol vonalszakasz elkészült terveinek felülvizsgálatára lehet ajánlatot beadni a további pályázatokon. Ebben többek között a Tisza-, valamint a Zagyva-híd felújításának előkészítése a feladat,  új ártéri-híd építését kell előkészíteni a Tiszánál és más felújításokat kell megtervezni.
Az ajánlatokat 2012. január 19-én kell beadni, az eredményhirdetést február 9-re tervezik, a szerződéskötés tervezett időpontja pedig február 29.
A NIF közleménye emlékeztet arra, hogy a tervezett beruházások a 196 kilométer  Budapest–Lökösháza vonal felújításának részeként valósulnak meg. Ez a vasúti vonal  az európai törzshálózat, a Páneurópai IV. közlekedési folyosó része, egyik legfőbb összeköttetés a Balkán felé.
A projekt az Új Széchenyi Terv részeként az Európai Unió támogatásával, a Közlekedési Operatív Program társfinanszírozásával valósul meg.

Hirdetés