Országos Gyógyszerterápiás Tanács

Január végéig feláll az Országos Gyógyszerterápiás Tanács (OGYTT); elősegíti a gyógyszer-támogatási rendszer felülvizsgálatát, valamint az országos kórházi gyógyszerfelhasználás és gyógyszerbeszerzés szakmai és gazdasági szempontú elemzését és értékelését is elvégzi majd.

A Magyar Közlöny csütörtöki számában megjelent kormányhatározat értelmében 2012. január 31-ig kell létrehozni az Országos Gyógyszerterápiás Tanácsot, amely javaslattevő, véleményező és tanácsadó testületként a hatékony, biztonságos és gazdaságos gyógyszerterápiás elvek érvényesítéséért lesz felelős.
A határozat szerint “az OGYTT tevékenységének célja a támogatáspolitikai átalakítások folyamatának koordinálása, illetve a gyógyszer-támogatási rendszer felülvizsgálatának elősegítése”. Az OGYTT feladata lesz az egységes országos kórházi gyógyszeralaplista kialakítása és folyamatos karbantartása, az országos kórházi gyógyszer-közbeszerzések szakmai előkészítése és értékelése, az országos kórházi gyógyszerfelhasználás és gyógyszerbeszerzés szakmai és gazdasági szempontú elemzése és értékelése; javaslattétel az esetleges hiányosságok kiküszöbölésére és az indokolatlannak minősített beszerzések és felhasználások csökkentésére.
Szintén az új testület feladata lesz a helyes terápiás gyakorlatokra vonatkozó szabályok, illetve a gyógyszerrendelés ösztönzéséről szóló jogszabályban foglaltak alapján az új gyógyszerterápiás eljárások kórházon belüli bevezetésének és szakszerűségének véleményezése, valamint az új gyógyszerterápiás eljárások gyógyszerszükségletének meghatározása, továbbá a biológiai gyógyszerek csoportjainak kialakítására vonatkozó javaslatok kidolgozása.
Az OGYTT működési feltételeiről a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet gondoskodik. Az OGYTT tagjai díjazásban nem részesülnek.

(MTI)