Feldolgozóipar: csökkenő a BMI

A magyar feldolgozóipar szűkülését jelzi a Beszerzési Menedzser Index (BMI) szezonálisan kiigazított decemberi, 48,5 százalékos értéke.

Novemberben 47,8 százalékon állt az index. A BMI 50 százalék feletti értéke a feldolgozóipari tevékenység fellendülésére, 50 százalék alatti értéke a visszaesés irányába való elmozdulásra utal.
A felmérésben vizsgált részindexek két kivétellel csökkentek novemberhez képest. A foglalkoztatottság tizenkét hónapon át tartó növekedése megállt, és további csökkenésre utal – áll a közleményben.
2010 júliusa és 2011 júliusa között folyamatosan bővült a feldolgozóipar. Az azóta eltelt öt hónapban azonban négyszer is szűkülést mutatott, amire 2009 vége óta nem volt példa. A mostani érték 2009 novembere óta, amikor 48,2 volt, a harmadik legalacsonyabb.
A december havi index 0,7 százalékponttal magasabb a novemberi értéknél. December összességében az átlagosnál jobb hónap volt a korábbi években, és az 52,7 százalékos hosszú távú decemberi átlag 1996 óta lényegesen felülmúlja a múlt havi értéket.

Az index összetevői közül a termelési mennyiség index nőtt novemberi értékéhez képest, de ezzel együtt is huszonkét hónap bővülés után már másodszor jelezte a termelt mennyiség visszaesését. Ilyen hosszú növekedési periódusra utoljára 2005 júliusa és 2007 júniusa között volt példa, akkor 24 hónapon át tartott a termelt mennyiség bővülése. A mostani érték rendkívül alacsonynak számít, az elmúlt 15 évben csak négyszer volt kisebb a növekedés üteme decemberben.
Az új rendelések indexe némileg emelkedett, de a 2011-es az ötödik legalacsonyabb decemberi érték 1995 óta. Az új rendelések állományának két hónapon át tartó csökkenése szakadt meg ezzel. Ilyen visszaesésre utoljára 2009 novemberében és decemberében volt példa, szintén két hónapon keresztül.
A decemberi szállítási átfutási idő ideje hosszabb lett novemberhez képest, és az ütem enyhén nőtt. A korábbi decemberi értékeket nézve az idei a második legalacsonyabb érték 1995 óta (2010 után). Az index értéke immár huszonötödik hónapja van 50,0 pont alatt, ami példa nélküli.
A vásárolt készletek megint csökkentek. Az 2011 decemberi érték az elmúlt tizennégy év értékei alapján a második legalacsonyabb. 2010-ben hét hónapban jelzett csökkenést az index, 2011-ben az arány hat-hat lett, azaz csak minimálisan változott a helyzet.

Tavaly októberben már csökkent a foglalkoztatottság a feldolgozóiparban, ami novemberben és decemberben is folytatódott. A foglalkoztatottsági index értéke némileg csökkent, és megmaradt 50,0 pont alatt. A foglalkoztatottság legalább három hónapon át tartó csökkenésére utoljára 2009 szeptembere és novembere között volt példa. A korábbi decemberi értékeket nézve az idei a nyolcadik legalacsonyabb 1995 óta.

(MTI)