2011 rekord éve az ingatlanpiacon

Tavaly a magyar ingatlanbefektetési piacon 500 millió euró értékben születtek üzletek, legnagyobb tranzakció a TriGranit irodaportfólióájának az eladása volt 150 millió értékben, egy évvel korábban az éves forgalom tett ki 188 millió eurót.

Idén kiegyensúlyozottabb befektetési piacra számít a DTZ, mivel a lengyel és cseh piacok drágulása miatt a befektetők vélhetően Magyarországra felé fordulnak. Ugyanakkor, egy hosszútávon megnyugtató és kiszámítható gazdaságpolitika, stabilabb európai és magyarországi gazdasági kilátások elengedhetetlenek a növekedéshez – áll a közleményben. A tavalyi teljesítmény azért sem ismétlődhet meg, mivel nincs annyi befektetésre alkalmas, központi fekvésű ingatlan a fővárosban.
Tavaly 6 új iroda épült meg 95 ezer négyzetméter bérbe adható területtel, de az előbérletek miatt a szabad terület csak 20 ezer négyzetméterrel növekedett. Idén csak a Skanska Váci úti irodaháza készül el 17.500 négyzetméterrel. Jövőre viszont elkészülhet a Váci út és a Dózsa György út sarkán lévő volt Volga szálló helyén – a Futureal fejlesztésében – a KPMG székház, továbbá a PriceWaterhouseCoopers székháza – a Horizon Development irányítása alatt felújításra kerülő Eiffel Palaceban – a Bajcsy-Zsilinszky úton.

Az üzletházak alapterülete 105 ezer négyzetméterrel bővült 2011-ben, ez 60 százalékkal több, mint volt egy évvel korábban. Budapesten a prémium bevásárlóközpontokban könnyű kiadni az üzleteket, vidéken viszont a sztenderd üzleteket – a kedvező bérleti díjak ellenére – is nehéz kiadni. A bérlők ragaszkodnak a forgalomarányos bérleti díjhoz, amely a vásárlás visszaesésével magyarázható.
Az ipari (logisztikai) ingatlanok piacán 2011 harmadik negyedév végére a bérbeadás meghaladta az egy évvel korábbi adatokat. Amíg tavalyelőtt összesen 210 ezer négyzetmétert adtak bérbe, addig, 2011 októberéig a bérbeadás elérte a 228 ezer négyzetmétert.
Magyarországon az ipari ingatlan fejlesztés szinte teljesen megállt, míg Lengyelországban és Csehországban több jelentősebb projekt indult tavaly. Amíg 2010 végén 19,5 százalék volt az üresedési ráta, addig tavaly a harmadik negyedévben már 22,4 százalékot tett ki.

(MTI)