Harmadnyi a céges fúziók és felvásárlások értéke

A magyarországi vállalati fúziók és felvásárlások (M&A) értéke 29 százalékkal csökkent tavaly, a becsült összeg 1,8 milliárd dollár volt – mondta Dezse Margaret, az Ernst and Young partnere, üzletágvezetője kedden.

A régión belül – ami Törökországgal és Szerbiával 11 országot foglal magában – a magyar M&A piac mérete a negyedik volt a 21,2 milliárd dollár összegű lengyel, a 13,7 milliárd dolláros török és a 4,2 milliárdos cseh piac mögött. Az Ernst and Young felmérése szerint a magyar tranzakciók 43 százalékánál hozták nyilvánosságra az üzlet értékét, a régióban ez az arány 46 százalék.

Magyarországon tavaly 111 tranzakciót zártak le, ez 23 százalékos növekedést jelent a 2010. évihez képest, a tendencia iránya megegyezik a régió többi országáéval, hiszen a teljes régióban 11 százalékos növekedést regisztrált az Ernst and Young.

Dezse Margaret megjegyezte, nem vették figyelembe a Mol 21,2 százalékos részvénycsomagjának visszavásárlását, mivel csak a magáncégek közötti ügyletek kerültek be a statisztikába.

(marketinginfo.hu)