Idén államilag elismert OKJ-s közbeszerzési referens képzés indul

Szakemberhiány van a közbeszerzési területen.

Az ajánlattevő nem felel meg az alkalmassági követelményeknek, mert kevés szakembere van. Az ajánlati borítékon szerepel az ajánlattevő neve, holott a felhívásban rögzítették, hogy csak meghatározott felirat szerepelhet a csomagoláson – ez csak néhány tipikus hiba a közbeszerzési eljárások lefolytatásakor a megfelelő szakember hiánya miatt, amin bukik vagy áll a közbeszerzés sikere.

A közbeszerzési területen tapasztalható szakemberhiány megoldását a közbeszerzési törvény módosítása is szükségessé tette. Azoknak a munkaszervezeteknek, amelyek rendszeresen élnek az uniós pályázatok adta lehetőségekkel, nélkülözhetetlen hogy olyan naprakész információkkal rendelkező munkatársat foglalkoztassanak, aki szakértőként tud döntéseket hozni közbeszerzési ügyekben. Emellett a változó jogszabályi környezetben az ismeretek megújítása miatt szükségessé vált a közbeszerzési referens képzések megújítása.

2012 februárjában ezért államilag elismert OKJ-s közbeszerzési referens képzés indul új előadókkal és megváltozott tematikával. A közel öt hónapos képzés szakmai programja a magyar közbeszerzés törvényi szabályozására, annak gyakorlatára és az elektronikus közbeszerzési rendszerre terjed ki, illetve olyan kiegészítő tantárgyakra is, mint a jogi, pénzügyi, számviteli és gazdasági ismeretek. A képzésen kizárólag a szakterület elismert szakértői oktatnak annak érdekében, hogy a végzettek a legjobb szakemberei lehessenek ennek a területnek. Akik már rendelkeznek közbeszerzési végzettséggel, szakértői továbbképzésen vagy szakmai workshopon fejleszthetik tudásukat.

(FISZ Hírügynökség)