Botrány a magyar tollpihe miatt

Brit lapok: kényszertömött magyar libák tollpelyhét használja egy amerikai ruházati cég.
Kényszertöméssel hizlalt magyar libák tollát használja kabátjainak béleléséhez egy neves amerikai ruházati cég, amelynek termékeit világhírű színészek és közéleti személyiségek vásárolják – az ügyről hétfőn két brit napilap is beszámolt.
A Daily Mail és a The Daily Telegraph internetes kiadásának híradásai szerint a The North Face nevű cégről van szó, amelynek divatkabátjait mások mellett Barack Obama amerikai elnök, valamint Angelina Jolie és Sharon Stone színésznő is hordja.
A lapok szerint a vállalat korábban úgy hirdette termékeit, hogy az azokhoz felhasznált tollpelyhet a haszonállattartás etikai normáinak megfelelő forrásokból szerzi be. Állatvédő aktivisták azonban kiderítették, hogy a cég beszerzési forrása valójában egy magyarországi telep, ahol a májukért tenyésztett libákat naponta többször kényszertömésnek vetik alá.
Marcus Müller, a Négy Mancs állatvédő alapítvány képviselője szerint “a poklot” jelentik az állatok számára azok a körülmények, amelyek között ezeket a szárnyasokat tartják. Müller a brit lapok idézete szerint a kényszertömést “az állatkínzás legrosszabb fajtájának” nevezte.
A Telegraph szerint a The North Face közölte, hogy megpróbál más beszerzési forrás után nézni. A brit lapok híradásában nem szerepel, hogy pontosan melyik magyarországi libatelepről van szó. A Mail online változata közöl egy fotót, amely libatömést ábrázol, de a képről nem derül ki, hogy hol készült.

(MTI)