Megszorítás és beszerzési stop

Több olyan intézkedésről is határozott a kormány, amelyek az idei és a jövő évi költségvetési hiánycél biztosításához szükségesek.
A keddi Magyar Közlönyben közzétett kormányhatározat szerint – amely a 2012. és 2013. évi költségvetési hiánycél biztosításához szükséges további intézkedésekről címet viseli – Réthelyi Miklós nemzetierőforrás-miniszternek, Matolcsy György nemzetgazdasági tárcavezető bevonásával, február 29-ig javaslatot kell tennie a gyógyszertámogatások idei csökkentésére. A kabinet arra is felhívja a két minisztert, hogy a Széll Kálmán-tervben bejelentett, a jövő évi gyógyszertámogatásokat érintő lépéseken felül március közepéig tegyenek indítványt további megtakarítási intézkedésekre.
Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési miniszter, Pintér Sándor, a belügyi tárca vezetője és Matolcsy György feladatul kapták azt is, hogy fogalmazzanak meg javaslatot a fővárosi helyi közösségi közlekedés 2013-as támogatásának csökkentésére az idei központi költségvetésben szereplő előirányzathoz képest. Erre nyolc napja van a három miniszternek.
Az elektronikus útdíjfizetési rendszer legkésőbb 2013. július 1-jétől való bevezetésére is javaslatot kell tennie a nemzeti fejlesztési miniszternek Matolcsy György bevonásával.
A nemzetgazdasági tárca vezetőjét arra is felszólítja a kormány, hogy azonnali határidővel tegyen indítványt a 2012. évi fejezeti kezelésű előirányzatok és az egyéb központi kiadások csökkentésére.
A határozat szerint a kabinet az irányítása alá tartozó szerveknél beszerzési tilalmat rendel el az intézményi bútor-, személygépjármű-, informatikai eszköz- és telefonbeszerzésre. Ennek betartását a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal elnöke ellenőrzi majd.
A kormány végül felhívja a nemzetgazdasági minisztert, hogy a Miniszterelnökséget vezető államtitkár és a Magyar Államkincstár elnökének bevonásával negyedévente készítsen összefoglaló jelentést a beszerzési tilalom alól felmentést igénylő kérelmekről, azok engedélyezésének, elutasításának alakulásáról.
A kabinet az idei évre 2,5 százalékos GDP-arányos hiánycéllal számol. Cséfalvay Zoltán gazdaságstratégiai államtitkár február elején – ezt megerősítve – az Origo hírportálnak adott interjúban azt mondta: a kormány eltökélt abban, hogy az államháztartási hiányt 2,5 százalék alatt tartsa; ha a kabinet által várt 0,5 százaléknál alacsonyabb lesz a növekedés, a kabinet meg fogja tenni a megfelelő lépéseket.
A 2013-as hiányról pedig Orbán Viktor miniszterelnök az MTI-nek január elején azt mondta: az IMF-tárgyalásokkal megbízott Fellegi Tamás tárca nélküli miniszter a valutaalappal folytatandó tárgyalásokon meg fogja erősíteni azt a kormányzati vállalást, hogy a válságadók kivezetése után a 2013-as költségvetés hiánya is 3 százalék alatt lesz.

(MTI)