300 ezer tonna cement előállítását tervezik

Sikeres volt a királyegyházai cementmű próbaüzeme.
Frédéric Aubet, a Lafarge Cement Magyarország Kft. ügyvezetője a gyárban tartott hétfői sajtótájékoztatón azt mondta, a január közepén lezárult próbaüzem eredményei bizonyítják, hogy Európa egyik leginkább környezetbarát gyára a Baranya megyei Királyegyháza közelében működik. Hangsúlyozta: a vállalat nagy hangsúlyt fektet a biztonságra, az egészség megőrzésére és a környezet megóvására, ennek érdekében pedig fontosnak tartja a helyi közösségekkel való együttműködést.
Mikita István gyárigazgató arról szólt, hogy a több mint fél éven át tartó próbaüzem során a cementgyár kén-dioxid-, szén-monoxid- és porkibocsátása töredéke volt a megengedettnek, s a nitrogén-dioxid tekintetében is a határérték alatt maradt. Hozzátette, hogy az üzemen kívüli területeken is végeztek, végeznek méréseket a talajvíz, a föld, a levegő állapotára és a szállítási zajra vonatkozóan, és a gyár e tekintetben is kiválóan teljesített.
Frédéric Aubet a termeléssel kapcsolatban elmondta, hogy tavaly 110 ezer tonna klinkert és 80 ezer tonna cementet állítottak elő, amelyet belföldön és külföldön értékesítettek. Az idén 300 ezer tonna cement előállítását tervezik, az árut a magyarországi mellett szlovén és horvát vevőknek szeretnék eladni. A későbbi tervekről annyit árult el, hogy a cementgyár a nagyságával arányos piaci részesedés megszerzésében gondolkodik, hogy biztosítsa jövőjét.
Az ügyvezető kitért arra is, hogy a cég az anyavállalathoz hasonlóan partnereket keres minél környezettudatosabb működéséhez. Elképzelései között szerepel, hogy együttműködik a Természetvédelmi Világalappal közös projektek létrehozására. Példaként említette egy olyan program indítását, amelynek eredményeként később megújuló energiával is biztosítható a gyár energiaigénye.
Szeptemberi átadásakor elhangzott, hogy a királyegyházai 30 éve az első újonnan épült cementmű Európában, tervezésére és kivitelezésére 72 milliárd forintot költöttek. Az építéshez 160 ezer köbméter betont használtak fel, a beruházás keretében 105 méter magas hűtőtornyot, 60 méter magas klinkersilót, és egyebek mellett 5 kilométer vasúti pályát is építettek. A cementműnek több mint 130 alkalmazottja van, de a bedolgozókkal együtt összesen 300 embernek ad munkát.
Az üzem a legkorszerűbb technológiával évente 750 ezer tonna klinker és 1 millió tonna cement előállítására képes, s a tulajdonosok azt remélik, 2-3 év múlva teljes kapacitással üzemelhet. Technológiájának különlegessége, hogy igény szerint kis mennyiségben is képes speciális cementek előállítására.
A gyártás legfontosabb alapanyagául szolgáló mészkő vasúton érkezik a bükkösdi bányából, a készterméket pedig vasúton és közúton szállítják el. A cement legnagyobb részét magyarországi építkezésekhez használják fel, a többit a külföldön értékesítik.
A Strabag vezetése 2003-ban határozott arról, hogy alapanyag beszerzésének könnyítése, gazdaságosabbá tétele érdekében egy új cementmű építésével részesedést szerez a cementiparban.
Az eredeti helyszín ugyan nem Királyegyháza, hanem Bükkösd volt, az ottani terveiket azonban annak ellenére elvetették, hogy település lakóinak többsége két elutasítást követően egy 2007 őszi népszavazáson támogatta a fejlesztést.
A Strabag korábban 27 milliárd, aztán 30-33 milliárd forintos beruházással számolt, a helyszín megváltoztatásával és az idő múlásával azonban a költségek 72 milliárd forintra emelkedtek.
A világ cementgyártásában piacvezető Lafarge és az európai építőiparban piacvezető Strabag 2010 májusában közös céget alapított Ausztriát, Magyarországot, Szlovéniát és Csehországot érintő cementipari érdekeltségeik összevonására. A négy országban működő öt gyár kapacitása 4,8 millió tonna cement évente.

(MTI)

- H I R D E T É S -