Aranyárban a rántotta

Két héttel ezelőtt kezdődött a tojásárőrület, ennek hatására Békés megyében is tíz forinttal drágult egy-egy rántottának való.
A Békés Megyei Hírlap szerint vannak, akik 54-55 forintot is elkérnek az M-es tojásért, ha mélyalomról származik, vagy bio.

A termelési költségek és nem az élelmiszer beltartalma miatt drágább a mélyalmos tojás a ketrecesnél – magyarázta Selmeczi Béla békéscsabai termelő, aki az uniós rendelkezések miatt a ketrecekből a padlásra, mélyalomra vitte fel a tyúkjait. Kíváncsiságból bevizsgáltatta mindkét tartási módból származó tojásait, semmi különbséget nem találtak a laborban köztük. Csak a mélyalomból származó külseje volt jóval piszkosabb.

Az EU-s döntés értelmében a régi típusú ketrecekből január 1-jétől nem kerülhet ki áru a frisstojás-piacra, csak ipari célra adhatók el ezek a portékák, de oda is csak idén július 1-jéig – hangsúlyozta Végh László, a Magyar Tojóhibrid-tenyésztők és Tojástermelők Szövetsége, és a megye egyik legnagyobb tojás-előállítója, a Csabatáj Zrt. elnöke.

Végh László kiemelte, tizenöt EU-s országban nem hajtották végre teljes egészében az új ketrecekre átállást, így Európában is tojáshiány lépett fel. Mivel hazánk eddig is 25-30 százalékos behozatalra szorult, ez még inkább érzékenyen hatott a tojáspiacra és az árakra.  A Csabatáj Zrt. elnöke szerint húsvétig árcsökkenés nem várható, utána a szabadtartásos termelésből is több tojás származik, és mivel a nyár egyébként sem a legerősebb időszak a tojás szempontjából, stagnálást jeleznek elő.

Selmeczi Béla szerint az 50-60 forintos tojásár már a pénztárcák tűréshatárát súrolja, vagyis ennél jobban nem emelkedhet a portéka ára. A termelőknek sem az az érdekük, hogy minél többe kerüljön a tojás, ugyanis akkor kevesebbet vásárolnak. Hozzátette, a tojás ára a csomagolóanyagok drágulása miatt is nőtt. A békéscsabai termelő szerint az elhibázott döntések felülvizsgálatára lenne szükség, nála például ott áll kihasználatlanul 10 ezer ketreces tojóférőhely.
(forrás: Békés Megyei Hírlap )