Győri héttagú cégcsoportot fülelt le a NAV

Több száz millió forintnyi általános forgalmi adó (áfa) be nem fizetésével gyanúsítják annak a héttagú cégcsoportnak a működtetőit, amelyre közérdekű bejelentés alapján bukkant a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Győr-Moson-Sopron Megyei Igazgatósága.


Kovács Mária szóvivő csütörtöki tájékoztatása szerint a vállalkozások "egészségvédőnek mondott termékeket", többek között indukciós főzőlapokat és mágneses takarókat értékesítettek bemutatókon, a könyvelésükben rögzített bevételi adatok azonban nem fedték a valóságot: milliós kiadásokkal rendre 2-300 ezer forintos bevételt állítottak szembe.
    Hozzátette: az elsőként ellenőrzött cég a tavalyi évre semmilyen adóbevallást nem nyújtott be, beszerzéseit és értékesítéseit pedig ugyanazzal a számlázó programmal könyvelte, mint a győri székhelyére bejegyzett hat másik társaság.
    A hét társaság minden számláját központi szerverről állították ki, olyan vállalkozások részére, akik áfa-bevallásaikat nem nyújtották be, többek adószáma pedig már felfüggesztés alatt állt – jegyezte meg, jelezve, hogy a pénzügyi nyomozók a helyszínen lefoglalták a szervergépet, mintegy 10 millió forint összegű készpénzt, valamint iratokat. Szintén lefoglalták egy távolabbi raktárhelyiségben a társaságok által tárolt, 400 millió forint értékű árukészletét.
    A szóvivő közölte: az akció "hatására" a csoport három – Győr-Moson-Sopron megyei – cége már be is nyújtotta áfa-bevallásait, valamint befizetett összesen 200 millió forintot. Az ügyben adóigazgatási és a büntetőeljárás indult, rendkívül magas összegű adóeltitkolás, illetve körbeszámlázás alapos gyanúja miatt.

 

(MTI)

  

 

 

 

HirdetésBeszerzői Bár 4.0 Budapest, 2022.10.13.