Elindította a közbeszerzéseket az OHÜ

A hulladék akkumulátorok után a gumiabroncsok begyűjtésére és hasznosítására vonatkozó közbeszerzési eljárásokat is meghirdette az Országos Hulladékgazdálkodási Ügynökség (OHÜ) – jelentette be a szervezet ügyvezetője. Vámosi Oszkár hozzátette: az elektromos és az elektronikai berendezésekre, valamint a csomagolószerekre is várhatóan még ebben a hónapban megjelenik a kiírás. Az OHÜ – állami támogatási forrásból – összesen mintegy 13 milliárd forintot fordít közbeszerzésre ebben az évben.


 

A már megjelent kiírásoknál várhatóan május végére kiválasztják a nyerteseket, és júniusban megkötik a szerződéseket. A használt elektromos-elektronikai berendezések, illetve a csomagoló anyagok gyűjtésére és hasznosítására – a hamarosan megjelenő közbeszerzési pályázat meghirdetése után – valószínűleg júniusban hirdetnek eredményt, a cégek pedig júliusban kezdhetik meg a munkát – mondta el Vámosi Oszkár.

Több hónapos munka előzte meg a közbeszerzési pályázatok kiírását, hiszen Magyarországon eddig nem volt gyakorlata a hulladékgazdálkodási területen a közbeszerzéseknek – emlékeztetett az OHÜ ügyvezetője. Vámosi Oszkár a sajtótájékoztatón beszélt a januárban elindított közszolgáltatói szerződéskötésekről is, e megállapodások alapján a partnerek időarányosan teljesítik a lakossági szelektívhulladék-gyűjtést. Jelenleg 109 közszolgáltató céggel van szerződése az ügynökségnek. Emellett szoros együttműködést terveznek húsz olyan, 10 ezer főnél népesebb hazai várossal, ahol eddig nem volt szelektív hulladékgyűjtés.

Az OHÜ számításai szerint körülbelül 8,5 millió embert tudnak így „megszólítani”, és remélhetően közülük minél többen gyűjtik majd valóban elkülönítve a háztartásokban keletkezett szemetet. Az előzetes becslések szerint teljesíthető az erre az évre kitűzött, mintegy 70-80 ezer tonna hulladék szelektív begyűjtése. Vámosi Oszkár kiemelte, hogy a szervezet szorosan együttműködik a Nemzeti Adó- és Vámhivatallal, valamint az Országos Zöldhatósággal. A hatóságok folyamatosan ellenőrzik a cégeket, hogy valóban teljesítik-e azt a begyűjtési és hasznosítási mennyiséget, amit a szerződésben vállaltak.

HÁTTÉR

 

Az itthoni hulladékakkumulátor-piac főbb jellemzői

 

Idén, az országos terv teljesítéséhez összesen csaknem 19 ezer tonna elhasznált akkumulátort szükséges begyűjteni és szervezett export keretében hasznosítani, továbbá 200 tonna lúgos-áramforrás hulladékkezelését kell az OHÜ-nek koordinálnia.

Az OHÜ erre az évre mintegy 13 ezer tonna mennyiségű savas ólomakkumulátor gyűjtésére és hasznosítására ír ki közbeszerzési pályázatot. Az összesen tervezetthez képest fennmaradó hat ezer tonna körüli mennyiséget pedig az egyéni hulladékkezelők teljesítik.

Az OHÜ a meghirdetés előtt – kiterjedt piackutatást végezve – alaposan fölmérte a hulladékakkumulátorok gyűjtésével, hasznosításával foglalkozó vállalkozások kapacitásait, korábbi teljesítményeit, ezek elemzése, értékelése alapján határozta meg, hogy 3×4300 tonna mennyiségre ír ki közbeszerzési pályázatot. Ezekre, az OHÜ várakozásai szerint, a nagyobb cégek úgy jelentkeznek majd, hogy – a biztos teljesítések érdekében – kisebb partnervállalkozásokkal együtt tesznek ajánlatot.

Mivel a savas ólomakkumulátorok magyarországi feldolgozása nem megoldott, e hulladéktermékeket külföldi hasznosítókba kell szállítani, amihez viszont engedély szükséges. Hazai hasznosító hiányában, meghatározóan: Ausztriába, Csehországba, Bulgáriába, Szlovéniába és Romániába feldolgozóiba szállítják Magyarországról a használt ólomakkumulátorokat.

A nagyméretű lúgos akkumulátorokra – amelyek éves forgalomba hozott mennyisége általában nem haladja meg az 500 tonnát –, az OHÜ nem közbeszerzési pályázatot ír ki, mivel az idei évre tervezett 200 tonna körüli mennyiség kezelésének becsült, közbeszerzési értéke nem éri el a törvényben meghatározott értékhatárt. E hulladékáramforrás-típus kezelésére – a közszolgáltatókhoz hasonlóan – közvetlenül szerződik az OHÜ a hasznosítóval.

Időarányos a teljesítés a lakossági szelektívhulladék-gyűjtésben és -hasznosításban

 

Az OHÜ és a közszolgáltatók között ez év elejétől megkezdett szolgáltatás-vásárlási szerződések száma – az első negyedévben – elérte a 105-öt. E megállapodások hozzájárulnak ahhoz, hogy valamennyi közszolgáltató folyamatosan végezhesse a lakosságtól közvetlenül származó szelektív hulladékok gyűjtését és a hasznosítóba szállítását.

Erre az üzletágra az állam idén, összesen mintegy 2,5 milliárd forint támogatási keretet biztosít. Az OHÜ által kidolgozott, új elszámolási rend szerint, a szelektív hulladékgyűjtés havi teljesítéséről valamennyi közszolgáltatónak részletes összefoglalót kell készítenie.

Amennyiben az egyes teljesítéseket az OHÜ elszámolási és ellenőrzési osztályának munkatársai rendben találják, azokról az adott közszolgáltató hivatalos értesítést kap, s annak alapján állíthatja ki az ügynökség felé az aktuális támogatási összegről szóló számlát. Ennek beérkezésétől számítva, a kifizetésére az OHÜ-nek 30 napos határideje van. A januári teljesítések ellenőrzése március végére befejeződött, a számlák beérkezése után, a kifizetések várhatóan április második felétől kezdődnek.

Ezzel párhuzamosan megindult a közszolgáltatók februári teljesítéseinek – az OHÜ elszámolási szabályzata szerinti – ellenőrzése, az elszámolások elfogadása, illetve visszaigazolása is.

(Forrás: Vidékfejlesztési Minisztérium Sajtóirodája)

- H I R D E T É S -