Módosítanák a beszállítókkal szemben alkalmazott tisztességtelen forgalmazói magatartás tilalmáról szóló törvényt

Megjelenne a diszkriminatív árazás tilalma a beszállítókkal szemben alkalmazott tisztességtelen forgalmazói magatartás tilalmáról szóló törvényben, és pontosítaná a fizetési határidőkre és a beszerzési ár alatti értékesítésre vonatkozó rendelkezéseket Győrffy Balázs (Fidesz) pénteken az Országgyűlésnek benyújtott képviselői önálló indítványában.


 

A javaslat szerint új rendelkezésként jelenne meg a mezőgazdasági és élelmiszeripari termékek vonatkozásában a diszkriminatív árazás tilalma, a kereskedő azonos termékek esetén a termék származási országa alapján nem alkalmazhatna eltérő árképzési mechanizmust.

Az indítvány indoklása szerint a módosítás egyértelművé tenné azt is, hogy a kereskedő érdekkörébe tartozó költségnek kell tekinteni a termék tárolásával, hűtésével, illetve élő állatok esetében a tartással kapcsolatban felmerülő költségeket, így ezek nem terhelhetők a beszállítóra.

A módosítás rögzítené, hogy nem minősül beszerzési ár alatti értékesítésnek, ha leárazva árulja a kereskedő a nem szándékos túlrendelés miatt felhalmozódott terméket, amelynek fogyaszthatósági, illetve minőségmegőrzési idejéből kevesebb, mint egytizede van hátra.

Az önköltségi ár alatti értékesítés megállapításánál az üzemi általános költségeket is tartalmazó önköltséggel kell számolni.

A módosítás pontosítaná a fizetési határidőre és a hatósági ellenőrzésre vonatkozó rendelkezéseket is.

 

(MTI – mti.hu)