Áprilisban főként az emelkedő üzemanyagárak befolyásolták az infláció alakulását

 

Áprilisban a fogyasztói árak 5,7 százalékkal voltak magasabbak, mint egy évvel korábban, márciusához viszonyítva 0,8 százalékkal nőttek. Az egy évvel korábbihoz képest áprilisban jelentősen nőtt az üzemanyagok és a dohányáruk ára, míg a szolgáltatások az átlagnál kevésbé drágultak – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken.


 

A havi infláció üteme harmadik hónapja változatlanul viszonylag magas szinten rögzült. A drágulás éves üteme csak februárban volt magasabb, 5,9 százalék, míg januárban és márciusban egyformán 5,5 százalékos volt.

Londoni elemzők a márciusi 5,5 százalékos éves és  0,8 százalékos havi dráguláshoz  képest jórészt változatlan,  attól legfeljebb minimálisan eltérő ütemű magyar inflációt vártak áprilisra.

A havi maginfláció áprilisban 0,3, az éves 5,1 százalékos, volt a márciusi 0,5, illetve 5,0 százalék után. A nyugdíjas fogyasztói kosárra számolt infláció az átlagosnál kisebb, 0,6 százalékos havi és 5,4 százalékos éves drágulást mutat áprilisra.

Az év első négy hónapjában 5,6 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak 2011. január-áprilishoz képest. A harmonizált fogyasztói árindex márciushoz képest 0,8, 2011 áprilisához viszonyítva pedig 5,6 százalékkal nőtt. 

Mináry Borbála, a KSH főosztályvezetője az adatok ismertetésekor ugyancsak arra hívta fel a figyelmet, hogy az infláció alakulásában elsősorban az üzemanyag 18,3 százalékos és a dohányáru 21,2 százalékos drágulása játszott szerepet. Hozzátette: az élelmiszerek éves drágulása második hónapja átlag alatti, mégis maradt az árnövekedés. A KSH adatai szerint a január-februári átlagot jóval meghaladó havi élelmiszerár emelkedés márciusra és áprilisra az átlagosra szelídült.     

Az üzemanyagárak (havi 3,4 százalékos) emelkedése jelentős szerepet játszott az áprilisi drágulásban, de a májusi adatokban már jelentkezni fog a benzin és a gázolaj árának április végi és május eleji csökkentése  – mondta Mináry Borbála.     

Márciushoz képest az élelmiszerek 0,8 százalékkal drágultak. Nőtt a tojás (11,7 százalék), az idényáras élelmiszerek – burgonya, friss zöldség, gyümölcs – (1,5 százalék), a csokoládé, kakaó (1,2 százalék) és a párizsi, kolbász (1,1 százalék) ára. A cukor ára ugyanakkor 2 százalékkal csökkent.     

A  ruházkodási cikkek ára 2,4 százalékkal emelkedett az ilyenkor szokásos szezonális változásoknak megfelelően. Az egyéb cikkek szintén átlag felett, 1,4 százalékkal drágultak,  ezen belül járműüzemanyagok ára egyetlen hónap alatt 3,4 százalékkal nőtt. A szeszes italok, dohányáruk áremelkedése (1,1 százalék) is meghaladta az átlagot.
 

A szolgáltatások (0,5 százalék) és a háztartási energia (0,3 százalék) körében bekövetkezett áremelkedés ugyanakkor átlag alatti volt, míg a tartós fogyasztási cikkek ára nem változott a múlt hónapban.  

Tavaly áprilishoz viszonyítva, az élelmiszerek ára az átlagosnál kisebb mértékben, 4,2 százalékkal emelkedett. Ezen belül jelentősen nőtt a tojás (62,1 százalék), a sertészsiradék (30,9 százalék), a csokoládé, kakaó (csaknem 20 százalék), a kávé (15,7 százalék), a sertéshús (12,1 százalék)  és a párizsi, kolbász (10,7 százalék) ára.

A liszt ára 16 százalékkal, az idényáras élelmiszereké 14,7, a cukoré pedig 10,6 százalékkal csökkent a KSH adatai szerint.

Az átlagosnál nagyobb mértékben, 12,6 százalékkal emelkedett  a szeszes italok, dohányáruk ára. Szintén átlag felett, 9,1 százalékkal nőtt az egyéb cikkek ára, ezen belül a járműüzemanyagoké 18,3 százalékkal, a gyógyszereké, gyógyáruké pedig 3,2 százalékkal. A háztartási energia átlag feletti 7 százalékos áremelkedésén belül a palackos gáz 14,1 százalékkal, a távfűtés 11,7 százalékkal drágult.    

A szolgáltatásoknál 4,2 százalék volt az áremelkedés mértéke, ezen belül a szemétszállítás 6,4, a csatornadíj 5,4 százalékkal drágult. A ruházkodási cikkek  átlag alatt  (2 százalékkal) drágultak, míg a tartós fogyasztási cikkekért átlagosan 1,2 százalékkal kellett kevesebbet fizetni, 2011 áprilisához képest.     

Az Európai Unió 27 tagországában 2012. márciusban a fogyasztói árak – az előzetes harmonizált adatok szerint – átlagosan 2,9 százalékkal voltak magasabbak, mint 2011 márciusában. A legkisebb áremelkedést Svédországban (1,1 százalék) és Görögországban (1,4 százalék), a legnagyobbat Magyarországon (5,5 százalék), valamint Észtországban (4,7 százalék) mérték.

(MTI – mti.hu)

HirdetésBeszerzői Bár 4.0 Budapest, 2022.10.13.