Kína újabb lépést tett a ritkaföldfémek piacának szabályozásában

Az észak-kínai Belső Mongóliában szerdán hivatalosan is létrehozták a ritkaföldfémek kereskedésének fizikai platformját 100 millió jüanos (3,5 milliárd forint) törzstőkével – jelentette a kínai média.


 

Kína legnagyobb ritkaföldfém termelője a Baotou Steel Rare-Earth (Group) Hi-Tech Co. és további kilenc befektető 10-10 millió jüannal, egyenként 10 százalékkal részesedik a közös vállalkozásból. A platform Baotou városban van, Belső Mongóliában, ahol a jelenleg a világon kitermelt könnyű ritkaföldfémeknek több mint a felét hozzák felszínre.

A kínai ipari ágazati vezetés szerint az ország ritkaföldfém piaca korábban nagyrészt átláthatatlan volt, a különböző tranzakciók nem a nyílt piacon zajlottak, s az értékesítésre az esetenkénti alacsony mennyiség volt a jellemző. Az üzleteknek a mennyiségre és az árakra vonatkozó részletei csak korlátozott mértékben voltak hozzáférhetők.

A kínai elemzők megállapítják, hogy a korábbi helyzet lényegében gyengítette az ágazatban szereplők pozícióit, amikor a külföldi vevőkkel tárgyaltak. Az új körülmények között biztosítani szeretnék a termelők egységesebb érdekképviseltét, az árak stabilizálását.

A világ ritkaföldfém készleteinek körülbelül 23 százalékával rendelkező Kína jelenleg a világpiaci forgalom több mint 90 százalékát adja. A 17 féle fémet tartalmazó csoport a csúcstechnológiai iparágakban használatos; a mobiltelefonoktól a szélturbinákon és az elektromos autókon át, a különböző fegyverekig, a gyártás nélkülözhetetlen elemei.

A ritkaföldfémek kitermelése közismerten rendkívül nagy környezetszennyezéssel jár, ami Kínában jelentős, s csak igen magas költségekkel helyrehozható károkat okozott. A pekingi vezetés az utóbbi évekre jellemző illegális bányászat és csempészés megállítása érdekében először csökkentette az exportkvótákat, termelési korlátozást vezetett be, megszigorította a környezetvédelmi szabályokat, valamint stratégiai intézkedéseket hozott a földalatti készletek kimerülésének megakadályozására. Illegális bányák sorát zárták be.

A lépések, és az azok nyomán kialakult piaci helyzet, arra indították az Egyesült Államokat, az Európai Uniót és Japánt, hogy panaszt nyújtsanak be Kína exportpolitikájára a Kereskedelmi Világszervezetnél (WTO). A panaszok kivizsgálása folyamatban van. Ezzel kapcsolatban a Hszinhua hírügynökség által idézett Csu Hung-zsen (Zhu Hongren), az ipari és információs technológiai minisztérium vezető mérnöke megjegyezte, Peking alá fogja vetni magát a WTO döntésének, bármi legyen is az. Ugyanakkor az ország kénytelen lesz tovább szigorítani az ágazat szabályozását – tette hozzá.

A ritkaföldfémek termelése Kínában az idei első féléves adatok szerint a tavalyi év azonos időszakhoz képest 40 ezer tonnával csökkent. Júliusban az árak ugyan az év elejéhez képest visszaestek, de így is a 2011. év elejeinek a duplája körül voltak.

(MTI – mti.hu)