Üdvözölte az EU Oroszország WTO-csatlakozását

Nyilatkozatban üdvözölte szerdán az Európai Bizottság, hogy Oroszország 18 évi tárgyalássorozat után a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) tagjává vált.


 

"Ez a csatlakozás különösen fontos az EU számára, hiszen az unió Oroszország elsőszámú kereskedelmi partnere, Oroszország pedig az EU harmadik legfontosabb kereskedelmi partnere" – emlékeztetett az uniós végrehajtó testület. Az orosz WTO-tagság azt jelenti – olvasható a nyilatkozatban -, hogy a két fél közötti kereskedelem immár multilaterális szabályok és kötelezettségek alapján zajlik.

Tavaly az EU 108,4 milliárd euró értékben exportált Oroszországba, és 199,5 milliárd euró értékben importált onnan, az unió mérlege tehát erősen passzív.

Az EU leginkább gépkocsit és gépkocsi-alkatrészt, gyógyszert, telefont és telefontartozékot, illetve traktort szállít Oroszországba. Az orosz exportcikkek legnagyobb részét nyersanyagok teszik ki. Azon belül az olaj 130, a gáz pedig 24 milliárd euró értéket képviselt tavaly.

Az orosz WTO-csatlakozás nyomán az árucikkek importvámja a jelenleg 10 százalékos átlagszintről 7,8 százalékra csökken. Az autóiparban ennél jelentősebb a változás: a most 30 százalékos importvám egyelőre 25 százalékra, hét év elteltével pedig 15 százalékra mérséklődik. Becslések szerint a vámcsökkenés a forgalom jelenlegi szintjén összességében évi 2,5 milliárd euróval mérsékli az uniós exportőrök terheit. A vámcsökkentés ezen felül vélhetőleg évente mintegy 3,9 milliárd uniós exportbővülést eredményezhet.

Az unió a legnagyobb külföldi beruházónak számít Oroszországban: 2010-ben 120 milliárd eurót fektettek be ott az EU-országok cégei. Az EU-ban eszközölt orosz beruházások ugyanabban az évben mintegy 42 milliárd euróra rúgtak.

(MTI -mti.hu)