Finn cég nyert a mentőautó-tenderen

A finn Profile Vehicles Oy cég nyerte az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) 1 milliárd 141 millió forintos, hirdetmény nélküli tárgyalásos közbeszerzését, amelyet B típusú mentőgépjárművek beszerzésére írtak ki; a még július 19-én meghozott döntés a hétfői Közbeszerzési Értesítőben jelent meg.


 

A döntés nyomán az év végéig 61 új esetkocsit kap a mentőszolgálat.

Július 30-án 23 új mentőautó szolgálatba állításáról számolt be az OMSZ – a flotta egy darabját be is mutatták -, akkor írták alá a szóban forgó mintegy hatvan újabb mentőautó beszerzéséről szóló szerződést.

Szócska Miklós egészségügyi államtitkár az akkori sajtótájékoztatón azt mondta: egy uniós fejlesztés révén hamarosan további 200 gépjármű beszerzésére nyílik majd lehetőség. Tájékoztatása szerint évi 70 gépjármű kell ahhoz, hogy szinten tudják tartani a mentőkocsi-állományt, és 13-ról 8 évre csökkentsék a gépkocsik átlagéletkorát.

A Közbeszerzési Döntőbizottság (KDB) korábban arról tájékoztatta az MTI-t, hogy júniusban kétmillió forintra bírságolta az OMSZ-t az esetkocsikra kiírt tender szabálytalan lebonyolítása miatt.

A múlt év végén indult közbeszerzés becsült értéke 1 milliárd 141 millió forint volt, az egy kocsira jutó tervezett összeg pedig 18,7 millió forint. A beérkezett két ajánlat közül a budapesti székhelyű Scorpio Kft.-é 32,9 millió, a finn Profile Vehicles Oy cégé 26,5 millió forint volt egy járműre.

Az ajánlatkérő a kiírásban jelezte, hogy a legalacsonyabb árú ajánlat lesz a nyertes. Ehhez elektronikus árlejtést alkalmazott, amelyre végül április 16-án került sor. (Az elektronikus árlejtés egy versenyeztetési forma, ahol az ajánlattevők egy online rendszeren keresztül tehetnek módosított ajánlatokat.) Ezen a Scorpio Kft. előbb 25,99 millióra, majd 23,5 millió forintra csökkentette az egy mentőkocsira szóló ajánlatát. A finn cég nem indult az árlejtésen. Később arra hivatkozott, hogy az ajánlatkérő nem értesítette időben, de a KDB ezt nem fogadta el.

A Profile Vehicles Oy kifogásolta a KDB-nél, hogy az árlejtés után az ajánlatkérő nem zárta le a tendert, hanem új árlejtést határozott el. Ezt jogellenesnek mondta ki a döntőbizottság is, ezért semmisítette meg az ajánlatkérő első árlejtés utáni döntéseit.

A finn cég az idén februárban már megnyert egy 30 darabos mentőautó-tendert, 459,31 millió forinttal.

(MTI – mti.hu)