Lengyelországot választják Kína helyett a külföldi kisgépgyártók

Lengyelországot választják Kína helyett a kis háztartási gépeket gyártó külföldi cégek, mert az azonos minőségű lengyel termékek gyártási költsége már csak 10-15 százalékkal haladja meg a kínai költségeket – írta kedden a Dziennik Gazeta Prawna című gazdasági-közéleti napilap.


 

A Lengyelországban gyártott 5 millió kis háztartási gép ötöde külföldi megrendelésre készül, de egyre több nemzetközi vállalat keres lengyelországi beszállítókat, mert már nem akarják vállalni az Ázsiában folyamatosan emelkedő költségeket, illetve a több hónapos szállítási határidőket. A lap becslései szerint az utóbbi években korszerűsített lengyel gyárak akár 15-20 százalékkal több külföldi megrendelésre számíthatnak.

Janusz Plocica, az évente 3 millió kis háztartási gépet gyártó Zelmer Polska elnöke a lapnak elmondta, hogy tavaly a termékek 10 százaléka külső megrendelésre készült. A tervek szerint a vállalat a jövőben gyártása 15 százalékát más cégek megrendelésére végezné.

A nagyobb külföldi érdeklődést az adatok is tükrözik. A Közép-Európai Fejlesztési Társaság (CEDC) szerint 2012 első félévében 150,4 millió euró értékben hoztak be kis háztartási gépeket Lengyelországba, így az import 3 százalékkal csökkent az előző évihez képest. Ugyanakkor a lengyelek 178,4 millió euró értékben exportáltak külföldre, és ezzel 1 százalékos növekedést jegyeztek.

(MTI – mti.hu)