Electronica 2012 – hét magyar cég Münchenben

Az elektronikai ipar legnagyobb seregszemléjén, a müncheni „Electronica” kiállításon hét magyar vállalat mutatkozott be a Nemzeti Külgazdasági Hivatal (HITA) által szervezett közös magyar standon.


 

Magyarország és a hazai elektronikai ipar képviseletének jelentőségét az adja, hogy vezető szerepet töltünk be Kelet-Közép-Európában az elektronikai gyártás tekintetében, illetve az iparág jelentős mértékben járul hozzá a hazai GDP-hez. A kétévente megrendezett Electronica idén 48 országból összesen 2.669 kiállítót vonzott.

Fontos kiemelni, hogy a kiállító magyar cégek – BHE Bonn Hungary Kft., Berényvill Kft., EFI Services Kft., Elektromont Kft., Hitelap International Zrt., Silveria Kft., Vision SMT Kft. – által kínált termékek és szolgáltatások 60-90%-ban exportpiacra kerülnek közvetlen, vagy közvetett módon. Több hazai vállalat a közös magyar standon kívül, önállóan mutatkozott be, például a Videoton, a TI-Elektronikai Kft. és az LP Elektronik Kft.

 

A kiállító magyar cégekről röviden:

A BHE Bonn Hungary Electronics a kiállításon a legújabb mikrohullámú altiméterével, nagy megbízhatóságú, professzionális oszcillátoraival, szintézereivel, konvertereivel, digitális űripar és radar berendezéseivel jelenik meg különösképpen mobil szolgáltatók, védelmi szervezetek, valamint űripari cégek számára. A részvétel célja a meglévő partnerkapcsolatok ápolása, illetve új kapcsolatok kiépítése volt, amire a HITA stand kiváló lehetőséget nyújtott. A kiállítás kiemelt szerepe az elektronikai iparban, valamint a helyszín lehetővé tette, hogy ezek a célok megvalósuljanak.

 

A HITELAP International a cégcsoport NYÁK gyártói és kereskedői képviseletében vett részt az idei Electronica kiállításon, mint kiállító Münchenben. A rendezvény magas szintű látogatottsága lehetőséget nyújtott arra, hogy személyesen találkozzanak már meglévő partnereinkkel, beszállítóikkal (gyártói és kereskedelmi oldalon egyaránt) és további új érdeklődőkkel olyan országokból, mint Németország, Oroszország, Anglia, Ausztria, Svájc, Spanyolország, Lengyelország, Csehország, Belgium, Olaszország, Lettország, Törökország és Irán. A beszélgetéseket rendkívül értékesnek gondolják és bíznak abban, hogy további konkrét együttműködések születhetnek az Electronica 2012-ön való részvétel eredményeképpen.

 

Az EFI Services Kft. (EFI-labs), bár először jelent meg az „Electronica” kiállítás-sorozaton, sikerült felkeltenie a figyelmet speciális szakterületén. Az elektronikai alkatrészeket, paneleket gyártó és összeszerelő cégek számára nyújtott fő szolgáltatási területein talált érdeklődőket, akik örömmel vették, hogy már Magyarországon is hozzáférnek a közel tíz éves tapasztalattal végzett hibaanalitikai és validációs vizsgálatokhoz.

A Vision SMT Kft. fő tevékenysége elektronikai áramköri kártyák beültetése és szerelése. A kiállításon való megjelenéssel kettős céljuk volt: egyfelől a megrendelői kör bővítése és nyitás a nyugat európai piac irányába, másfelől pedig jó lehetőséget jelentett az alapanyag beszállítói kör bővítésére is. A kiállítás ideje alatt számos érdeklődő jelentkezett az elektronikai bérgyártás szolgáltatásuk iránt, főként Nyugat-Európából.

 

Az Elektromont Kft. áramkör-szereléssel foglakozik elektronikai gyártási szolgáltatás keretében. A 3 gépsoron összesen több mint 30.000 alkatrész/óra kapacitást kínál megrendelőinek. Az elektronikai alkalmazások széles választékát készítik: például GPS, orvosi elektronika, és autóipari termékek. A ma leggyakrabban előforduló alkatrész-fajtákat kivétel nélkül be tudják ültetni a 0402 chip alkatrészektől egészen a 45×45 BGA-ig. Az Electronica 2012 kiállításon számos ígéretes megbeszélést folytattak külföldi cégekkel, köztük egy kanadaival is.

Hasonlóan a 2010-es kiállításhoz az idei év is kiváló lehetőséget biztosított a Silveria Kft. számára a hosszú távú üzletfejlesztésre. Az új kapcsolatok kiépítése mellett a szakma fejlődését is nyomon követhették, a tapasztalatcsere pedig cégük számára is a fejlődés lehetőségét biztosítja. Emellett számos meglévő partnerükkel sikerült személyes találkozót szervezni.

A Berényvill Kft.  a 2011-es Productronica után -, ahol elsőként kóstolhatott bele egy kiállítás izgalmaiba – örömmel élt az új lehetőséggel és elsőként jelezte részvételi szándékunkat az Electronica 2012-re. A kiállításon számos érdeklődő látogatta meg a standjukat, többekkel folytattak sikeres tárgyalást. A 2014-es expón is részt kívánnak venni.

 

Számok, adatok a kiállításról:

http://media.nmm.de/98/factsheetdach_gb_final_25365298.pdf

www.electronica.de

Forrás: Sajtó és Kommunikációs osztály – Nemzeti Külgazdasági Hivatal