Villamos energia piac 2013. január közepén Beszerzői szemmel

A legutóbbi cikkben (2012.12.07.) áttekintést adtam az előző évi villamos energia piaci tendenciákról, azóta érdekes trendek körvonalai rajzolódnak ki, amelyeket érdemes számba venni.

 

A tárgyalandó terület, amelyet a piaci hatások befolyásolnak a villamos energia teljes költségének kb. 2/3-a, míg a további 1/3 rész az energiaadó, zöldenergia és rendszerhasználati díj, stb.

Hirdetés

A 2012. november végére kialakult – a korábbi időszakhoz képest – alacsony piaci árak, decemberben és 2013. januárban nem csak stabilizálódtak, hanem tovább csökkentek. Ez teljességgel meglepő, s eltér az elmúlt 5-6 év erős szezonalitást mutató trendjétől, miszerint a II. negyedévben volt célszerű elindítani a tendereztetést. A csökkenő ártendencia nem kizárólag magyar jelenség, mert Európa többi országában is hasonló a kép.

Mi okozza a csökkenő árakat? Mint a fentiekben említett cikkben is szerepel a villamos energia piac rendkívül komplex, alakulására több tényező hat. Ezek között természeti tényezők, mint csapadék, szél, hőmérséklet és világpolitikai tényezőkön keresztül az olaj ár alakulása (háborúk, embargó, stb.), gazdasági tényezők, mint növekedés, kereslet és kínálat alakulása szerepel. Ne feledkezzünk meg a 2012. évi cseh-szlovák-magyar villamos energia rendszerek összekapcsolás hatásáról sem. Az előbb említett tényezők együttese vezetett a csökkenő árakhoz 2014-2015-re, valamint negyedéves viszonylatban. A spread az EEX-HUPX között a január elején tapasztalt 8 Euro/MWh feletti szintről két hét alatt €/MWh 5,0 alá került . Ez arra utal, hogy a magyar piacon más regionális tényezők is működnek, amelyek markáns hatást fejtenek ki az árak alakulására.

Mi várható a következő időszakban? Ez az a kérdés, ami mindenkit izgat, de a választ adó kristálygömbbel nem rendelkezünk. Egy valamit azonban le lehet szögezni, még pedig azt, hogy a jelenlegi €/MWh 50 alatti árszint (baseload) már az ún. breakeven-pont közelében van. Ez az árszint sokáig valószínűleg nem lesz tartható. Szerényebb mértékű árcsökkenés még lehet, de jelentős, további áresés nem várható.

A fentiekben nem tárgyalt 1/3 rész, amely nem piaci viszonyok függvényében alakul, viszont több részelemnél is áremelkedés mutatkozik.

Mi a teendő a beszerző számára? Semmiképpen nem az, hogy nyugodtan üljön a babérjain október-novemberig, s csak az ellátási biztonsági szempontok által vezérelve menedzselje ezt a fontos területet, hanem élve a piaci lehetőségekkel minél gyorsabban indítsa el a beszerzési folyamatot, s zárja is le azt. A piaci események sokszor felülírják a korábbi vélt szabályokat, a beszerzőnek ezt fel kell ismernie, s amennyiben a vállalati aktivitási előrejelzések engedik, lépni kell. A jó időzítés ezen a területen fél siker!

 

Kemendy Nándor

Budapest, 2013.01.20.