Az MLBKT Beszerzési Menedzser Indexe

További javulás márciusban

 

A Beszerzési Menedzser Index (BMI) szezonálisan kiigazított februári értéke: 55,7.

A korábbi márciusokkal összevetve az idei érték nagyobb a hosszú távú átlagnál (51,7), és meghaladja az elmúlt három év átlagát is (54,2).

A felmérésben vizsgált részindexek négy kivétellel csökkentek februárhoz képest.

Az exportindex értéke 50,0 pont alá került 2012 decemberben, de a 2013 januári-márciusi érték már újból bővülésre utal.

Történeti áttekintés

A Beszerzési Menedzser Index márciusban

 

A Beszerzési Menedzser Index (BMI) szezonálisan kiigazított márciusi értéke: 55,7. Ez alapján a válaszadók nagyobb hányada februárhoz képest összességében kedvezőbb folyamatokról számolt be. Sok esetben szezonális hatások, valamint a közelgő húsvét kedvező befolyásáról volt szó . Az elmúlt egy évben háromszor nem volt 50,0 pont felett az index. A március havi index 1,6 százalékponttal magasabb a februári értéknél (54,1). Március összességében némileg átlagon aluli hónap volt a korábbi években (az 1995 óta mért hosszú távú átlag értéke 51,9; a márciusoké 51,7), de a mostani érték ezt felülmúlja. Az elmúlt három évben a márciusi átlag (54,2) az idei érték alatt volt.

 

A Beszerzési Menedzser Index komponensei

 

A termelési mennyiség indexe nőtt februári értékéhez képest, és így a múlt havi bővülés után ismét a termelt mennyiség növekedését jelzi. A mostani érték magasnak számít, az elmúlt 17 évben hatszor volt nagyobb az index értéke márciusban.

Az új rendelések indexe enyhébben emelkedett, és a mostani a hetedik legmagasabb márciusi érték 1995 óta. Az új rendelések állománya így már negyedszer növekedett az elmúlt hat hónapban, ami kedvezőbb az egy évvel ezelőtti helyzetnél (hat hónapból négy szűkülés).

A februári szállítási átfutási idő ideje rövidebb lett februárhoz képest, de az ütem enyhe. A korábbi márciusi értékeket nézve az idei az ötödik legmagasabb érték. Az index értéke negyvenkét hónapig volt 50,0 pont alatt zsinórban, amire korábban nem volt példa.

A vásárolt készletek tovább növekedtek a 2012 augusztusban tapasztalt csökkenést követően, hetedszer zsinórban. Az idei márciusi érték az elmúlt tizennégy év értékei alapján átlag feletti, és egyben a negyedik legmagasabb. 2011-ben hat alkalommal jelzett növekedést az index, ez 2012-re nyolcra emelkedett, ez idén eddig mindhárom hónapban teljesült.

2011 utolsó negyedévében csökkent a foglalkoztatottság a feldolgozóiparban, 2012 januárban azonban a foglalkoztatottsági index értéke emelkedett, és 50,0 pont fölé került. Azóta az index csak négy hónapban jelzett csökkenést, júliusban, augusztusban, októberben, és decemberben. 2013 januárjában az index enyhén emelkedett, de ez is elég volt ahhoz, hogy növekedésbe váltson, majd ez a trend folytatódott februárban és márciusban is, váltakozó ütemben.

 

Az Üzleti Jelentések felmérés további eredményei

 

A beszerzési mennyiség indexe csökkent februári értékéhez képest, de egyúttal a mennyiség további növekedését is jelzi. A mostani érték magasabb az elmúlt három év átlagánál, és az ötödik legmagasabb márciusi adat. A beszerzett mennyiség legalább hét hónapon át tartó folyamatos emelkedésére utoljára 2011-ben volt példa.

A beszerzési árak esetében az árak növekedésének üteme enyhén erősödött, és ezzel együtt a beszerzési árak már harminchetedik hónapja növekednek. A mostani ütem 1995 óta vizsgálva a hatodik legalacsonyabb márciusi ütem.

A késztermékkészletek szintje márciusban alacsonyabb lett. A korábbi márciusi értékeket nézve az idei átlag alattinak mondható, a nyolcadik legalacsonyabb 1995 óta. A mutató 2010 júniusa óta 50,0 pont alatt tartózkodott, a 2011 márciusi-áprilisi növekedés ezt a 9 hónapos trendet szakította meg, hogy ingázzon 50,0 pont körül. Az elmúlt hat hónapban háromszor csökkent az index értéke.A külpiaci mutatók közül az importindex értéke csökkent februárhoz képest, de egy hónap szűkülés után továbbra is az import mennyiségének növekedését jelzi. A másik külpiaci mutató, az exportindex esetében is hasonló folyamatról beszélhetünk. Az index értéke ugyan enyhébben csökkent az előző hónaphoz képest, és korábban, 2012 decemberében 42 hónap után 50,0 pont alá került az index, de a januári-márciusi értékek ismét növekedést jeleznek.

Számos különböző termék kapcsán jeleztek válaszadóink jelentősebb áremelkedést. Ezek a következők voltak: cukor, papír, acél, acélcsövek, lemez, élőállat, alapanyagok, só, acetét kábel (filtergyártáshoz), kémiai arany. Hiányt inkább elszórtan jeleztek mindenféle területről (pl. nitridált perselyek, prepolimer, kellékanyagok (pl. derékgumi), gyógyszerkönyvi minőségű magnéziumszulfát, speciális csavarok, granulátum). Jelentősebb árcsökkenésről számoltak be a válaszadóink titándioxid esetében.

 

Információk és módszertan

 

Az Üzleti Jelentések a Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság (MLBKT) havonta megjelenő kiadványa. Az Üzleti Jelentések 100 feldolgozóipari vállalat beszerzésért felelős vezetői körében havi rendszerességgel végzett kérdőíves információgyűjtésen alapul. A havi rendszerességgel végzett megkérdezéseket az MLBKT megbízásából az EU VIP Consulting Kft. végzi. A Beszerzési Menedzser Index (BMI) egy összetett mutatószám, öt egyedi index súlyozott átlaga: új rendelések – 0,3; termelési mennyiség – 0,25; foglalkoztatás – 0,2; szállítási átfutási idő – 0,15; vásárolt készletek – 0,1. A BMI 50% feletti értéke a feldolgozóipari tevékenységek fellendülésére, 50% alatti értéke a recesszió irányába való elmozdulásra utal. A vállalatok által adott válaszok az előző hónaphoz viszonyított változást jelzik. Az index kiszámítása a válaszok százalékos megoszlásán alapul: a pozitív (nőtt) válaszok százalékos arányához hozzáadjuk a változatlan válaszok felét. Az így kapott index 100%-os értéke azt jelzi, hogy valamennyi vállalat növekedésről, fellendülésről számolt be.