Piaci szereplők összefogása a dohánykereskedelem jövőjéért

A hazai dohánykereskedelmi piac meghatározó szereplőit érintő megállapodás született szombaton Tatán, a Magyar Dohány Kiskereskedők Egyesülete, valamint a Komárom-Esztergom Megyei Kereskedelmi és Iparkamara által közösen szervezett Dohánykereskedelmi Szakmai Napon. A megállapodás célja többek között az új kereskedelmi rendszer zökkenőmentes bevezetése, megfelelő szakképzés biztosítása, valamint a feketekereskedelem elleni együttes fellépés.

Közös célok mentén dolgozik tovább a jövőben a hazai dohányvertikum jelentős szereplőit tömörítő Dohányipari Befektetők Magyarországi Szövetsége és a trafikos társadalmat összefogó, az ország legnagyobb aktív kiskereskedői tagságával rendelkező Magyar Dohány Kiskereskedők Egyesülete.  A szombaton aláírt megállapodás célja, hogy az új dohánytermék-kiskereskedelmi rendszerre történő átállás zökkenőmentes legyen, és fenntartható, sikeres működést eredményezzen.

A két szervezet kiemelten fontosnak tartja a kiskereskedők képzésének és szakmai felkészültségének elősegítését, valamint a dohánypiac átszervezésével járó kockázatok minimalizálását. Komoly veszélynek látják a feketekereskedelem térnyerését, ezért közösen lépnek fel az illegális dohánykereskedelem megelőzése, visszaszorítása érdekében. Az aláíró felek ezen kívül elkötelezték magukat a dohánypiachoz kapcsolódó magyarországi munkahelyek megőrzése mellett.

„A Magyar Dohány Kiskereskedők Egyesülete azon dolgozik, hogy ne csak megőrizze, hanem továbbfejlessze a hazai trafikos kultúrát. Célunk, hogy az új piaci viszonyok között olyan professzionális dohánykereskedések működjenek, amelyek szaktudásuk, felkészültségük révén felelős módon képesek kiszolgálni vásárlóikat és megfelelni a koncesszióból eredő kötelezettségeknek” mondta el Lengyel Antal, a Magyar Dohány Kiskereskedők Egyesületének elnöke.

A két szervezet nem csak a trafikok életképességét támogatja, de a feketekereskedelem elleni harcban is közösen száll síkra. „Az illegális kereskedelem térnyerése nemcsak a dohánytermék-kiskereskedők, de a teljes dohányvertikum vonatkozásában súlyos hatással járna. Így minden piaci szereplő közös, központi érdeke ennek visszaszorítása”- fogalmazott Mikola Gergely, a Dohányipari Befektetők Magyarországi Szövetségének soros elnöke.

Az esemény fővédnöke Juhász József, a Komárom-Esztergom Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke volt. A kamara azért támogatta a Dohánykereskedelmi Szakmai Nap megszervezését, mert a 2013. július 1-i Nemzeti Dohánybolt nyitással kapcsolatos aktuális kérdések kerültek megtárgyalásra.

Az eseményen a NAV Vám- és Pénzügyőrsége a Nemzeti Dohányboltok megnyitásának vámhatósági engedélyezésével, míg a KEM Kormányhivatal Fogyasztóvédelmi Felügyelőség a dohányboltok működésével kapcsolatosan adott tájékoztatást a résztvevőknek.

(Magyar Dohány Kiskereskedők Egyesülete, sajtóinformáció, 2013. április 15.)

- H I R D E T É S -