HITA beszállítói akadémia Székesfehérváron

A Magyar Kormány kiemelt célja, hogy a hazai kis- és középvállalkozások minél versenyképesebben tudjanak bekapcsolódni a hazánkban gyártókapacitással rendelkező nagyvállalatok beszállítási láncába. Ezt a szándékot hivatott támogatni a tegnap Székesfehérváron megrendezett, s a Nemzeti Külgazdasági Hivatal (HITA) által szervezett utazó beszállítói akadémia. 


 

A meghirdetett programra nagyszámú érdeklődő gyűlt össze április 24-én délelőtt a Vállalkozói Központ Közalapítvány épületében. Főként olyan kis- és középvállalkozások képviselőit várták a HITA beszállítói akadémiájára, amelyek már beszállítói múlttal rendelkeznek, vagy rövidtávú céljaik között szerepel, hogy beszállítóvá váljanak egy nagyvállalatnál. 

Robotka Csaba, a Nemzeti Külgazdasági Hivatal tanácsadója mutatta be röviden a hivatal egy új kezdeményezését, a minősített beszállítói adatbázist, mely egy egyedülálló kezdeményezés az országban. Az adatbázis elsődleges célja az integrátorok és a magyar vállalkozások közti kapcsolatfelvétel, kommunikáció, valamint üzleti kapcsolatok erősítése, mivel a vállalkozásoknak gyakran nehézséget jelent a kapcsolatfelvétel, illetve a hatékony kommunikáció az OEM-kel és a Tier 1-es vállalatokkal. Az adatbázis segítségével egy felületen jelennek meg a nagyvállalatok igényei, valamint a beszállítói piramis alacsonyabb szintjén álló magyar vállalkozások szabad kapacitásai. Így egy direkt, virtuális piactér jön létre.

Ezt követően Toldi Sándor, a Pannon-Quality Menedzsment Tanácsadó Kft. ügyvezető igazgatója tartott egész napos Kaizen-Lean management tréninget a közel ötven résztvevőnek. Felhívta a figyelmet arra, hogy a beszállítói szerződések előírják a beszállítandó termékek árának évről évre történő csökkentését, melyet a beszállítónak általában nehéz kigazdálkodnia. Ezt könnyítik meg az általa bemutatott Kaizen-Lean technológiák. A gyakorlati képzés során rávilágított azokra az alaptechnikákra, melyek segítségével az üzemi munkát egyszerűbbé, hatékonyabbá lehet tenni.

A beszállítói akadémia még két alkalommal látogatja meg Székesfehérvárt. A következő alkalom május 8-án esedékes, amikor is Logisztikai megoldások beszállítóknak címmel vehetnek részt az érdeklődők az egész napos workshopon. Az interaktív tréning során olyan logisztikai megoldásokat vázolnak fel előadóink, melyek segítségével költséghatékonyabb logisztikai rendszer alakítható ki a gyártó vállalkozásoknál. Az utolsó alkalomra május 22-én kerül sor. Ezen a napon árképzési technikákról, valamint szervezeten belül innovációs lehetőségekről lesz szó.

A részvétel ingyenes, ám előzetes regisztrációhoz kötött.  www.hita.hu

Forrás: Sajtó és Kommunikációs osztály – Nemzeti Külgazdasági Hivatal