Jó búzatermésre számítanak az idén

Az elmúlt éveknél lényegesen jobb búzatermés várható, a hazai 2,2 millió tonnás szükséglet mellett 1,5-2 millió tonnás exporttöbbletre lehet számítani – mondta a BUNGE Zrt. gabonakereskedelmi vezetője kedden az MTI-nek.


 

Bidló Gábor a szegedi Gabonakutató Nonprofit Kft. országos kalászos fajtabemutatóján kifejtette: a jó termés enyhe árcsökkenést is hozhat magával.

Mennyiségében 4,5-5 millió tonna várható, amelyből bőven kiszolgálható a magyarországi igény. Így hiány nem valószínű, esetleg minőségi eltérések lehetnek, de alapvetően erős közepes, illetve jó termés lesz. A hazai malmi szükséglet 1,2-1,3 millió tonna évente, a takarmány igény 800 ezer – 1,2 millió tonna. Emellett vetőmag is kell, illetve a termelőknél is marad valamennyi saját felhasználásra. Igaz, így is 1,5-2 millió tonnás exporttöbbletre lehet számítani – mondta el a szakember.

Hangsúlyozta: június elején még nehéz megmondani az árak alakulását, főleg azután, hogy tavaly, egyik napról a másikra, alapvetően megfordult a piac. Ennek ellenére véleménye szerint enyhén csökkenő tendencia alakul majd ki.

Hozzátette: a kínálat és a kereslet várhatóan egy időben jelentkezik majd. Tehát nem várható, hogy a június-júliusi időszakban nagy árzuhanás következzen be, különösen nem a búzánál – mondta.  Az új termésű búza ára valamivel 50 ezer forint fölött mozog tonnánként. A mostani, kiegyenlítettebb helyzetben 50-55 ezer forint közötti árcentrum alakulhat ki a betakarítási időszakra. Ha a mostani, csapadékosabb időjárás egy alacsonyabb minőséget hoz – alacsonyabb fehérjével, sütőipari paraméterekkel rendelkező búza lesz-, akkor a jó minőségű, stabil búzáknak valószínűleg lesz egy prémiumára a betakarítást követően, és a beszerzés első időszakában – mondta Bidló Gábor.

(MTI – mti.hu, 2013.06.04.)

Hirdetés