Az MLBKT Beszerzési Menedzser Indexe – 2013. augusztus

Folytatódó ingadozás

 
A Beszerzési Menedzser Index (BMI) szezonálisan kiigazított augusztusi értéke: 51,7.

A korábbi augusztusokkal összevetve az idei érték alulmúlja a hosszú távú átlagot (52,1), de meghaladja  az elmúlt három év átlagát (50,8).

A felmérésben vizsgált részindexek két kivétellel növekedtek júliushoz képest.

A foglalkoztatottságindex értéke 50,0 pont alatt volt 2013 május-júliusban, de az augusztus havi érték már bővülésre utal.

 

Történeti áttekintés

 

A Beszerzési Menedzser Index augusztusban
 

A Beszerzési Menedzser Index (BMI) szezonálisan kiigazított augusztusi értéke: 51,7. Áprilistól kezdve az index értéke folyamatosan ingadozik 50 pont körül, nem mutatva semmilyen határozott trendet. Az elmúlt egy évben négyszer nem volt 50,0 pont felett az index, ami arányaiban kedvezőbb a 2011. szeptember – 2012 augusztusa között eltelt évhez képest, de akkor a hatból négy szűkülő hónap 2011 végén koncentrálódott, szemben a mostani töredezett mintázattal. 2010. szeptember – 2011. augusztus között ugyanakkor egy szűkülő hónapot sem mértünk. Az augusztus havi index 2,7 százalékponttal magasabb a júliusi értéknél (49,0). Augusztus összességében átlagon felüli hónap volt a korábbi években (az 1995 óta mért hosszú távú átlag értéke 51,9; az augusztusoké 52,1), és a mostani érték ezt alulmúlja. Az elmúlt három évben az augusztusi átlag (50,8) az idei érték alatt volt.

 
A Beszerzési Menedzser Index komponensei 
 

 A termelési mennyiség indexe csökkent júliusi értékéhez képest, de a május havi szűkülés után így is a termelt mennyiség emelkedését jelzi harmadik hónapja. A mostani érték nagyon alacsonynak számít, az elmúlt 17 évben egyszer volt kisebb az index értéke augusztusban (2009).

Az új rendelések indexe enyhébben növekedett, és a mostani a tizenegyedik legmagasabb augusztusi érték 1995 óta. Az új rendelések állománya így is magasabb lett, ami idén ugyan meglehetősen átlagos érték, de még mindig jobb az egy évvel ezelőtti helyzetnél, amikor a rendelések csökkenését mértük.

Az augusztusi szállítási átfutási idő ideje hosszabb lett júliushoz képest, de az ütem enyhült. A korábbi augusztusi értékeket nézve az idei a harmadik legalacsonyabb érték 2010 és 2011 után. Az index értéke negyvennyolc hónapból 46-szor volt 50,0 pont alatt, amire korábban nem volt példa.

A vásárolt készletek elkezdtek növekedni az elmúlt hónapban tapasztalt csökkenés után. Az idei augusztusi érték az elmúlt tizennégy év értékei alapján erősen átlag feletti, és a harmadik legmagasabb. 2011-ben hat alkalommal jelzett növekedést az index, ez 2012-re nyolcra emelkedett, ez idén eddig hat-kettő a bővülés javára.

2012-ben a foglalkoztatottsági index csak négy hónapban jelzett csökkenést, júliusban, augusztusban, októberben, és decemberben. 2013 januárjától az index bővülést jelzett egészen áprilisig, ez a trend abbamaradt és május-július között folyamatosan csökkenést mérünk. Augusztusban megállt ez a folyamat, kérdés, hogy mennyire lesz tartós a fordulat.

 

Az Üzleti Jelentések felmérés további eredményei

 

A beszerzési mennyiség indexe csökkent júliusi értékéhez képest, de egyúttal a mennyiség emelkedését is jelzi. A mostani érték megegyezik az elmúlt három év átlagával, és az ötödik legalacsonyabb augusztusi adat. A beszerzett mennyiség hétszer növekedett eddig az idei év folyamán.

A beszerzési árak esetében az árak enyhe növekedése folytatódott válaszadóink jelzése szerint.  Ezzel a beszerzési árak az elmúlt negyvenkét hónapban negyvenegy alkalommal növekedtek. A mostani ütem 1995 óta vizsgálva a hatodik legalacsonyabb augusztusi.

A késztermékkészletek szintje augusztusban enyhén magasabb lett. A korábbi augusztusi értékeket nézve az idei némileg átlag felettinek mondható, és a hatodik legmagasabb 1995 óta. A mutató 2010 júniusa óta 50,0 pont alatt tartózkodott, a 2011 márciusi-áprilisi növekedés ezt a 9 hónapos trendet szakította meg, hogy ingázzon 50,0 pont körül. Az idei évben csak háromszor nőtt az index értéke.

A külpiaci mutatók közül az importindex értéke növekedett júliushoz képest, de a február-májusi négy hónap bővülés után továbbra is az import mennyiségének csökkenését jelzi, immár harmadik hónapja. A másik külpiaci mutató, az exportindex esetében eltérő folyamatról beszélhetünk. Az index értéke csökkent az előző hónaphoz képest, de még éppen 50,0 pont felett maradt. Korábban, 2012 decemberében 42 hónap után 50,0 pont alá került az index, de az idei értékek ismét növekedést jeleznek, május kivételével.

Néhány különböző termék kapcsán jeleztek válaszadóink jelentősebb áremelkedést. Ezek a következők voltak: cement, cserép, kavics, mész, polipropilén, PVC por, sertés, tej, tégla . Hiányt inkább elszórtan jeleztek mindenféle területről (pl. autóalkatrész, bőr, faanyag, gyümölcs, zöldség). Jelentősebb árcsökkenésről számoltak be a válaszadóink ezüst, fémek, liszt, réz és tojás esetében.

 
Információk és módszertan
 

Az Üzleti Jelentések a Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság (MLBKT) havonta megjelenő kiadványa. Az Üzleti Jelentések 100 feldolgozóipari vállalat beszerzésért felelős vezetői körében havi rendszerességgel végzett kérdőíves információgyűjtésen alapul. A havi rendszerességgel végzett megkérdezéseket az MLBKT megbízásából az EU VIP Consulting Kft. végzi. A Beszerzési Menedzser Index (BMI) egy összetett mutatószám, öt egyedi index súlyozott átlaga: új rendelések – 0,3; termelési mennyiség – 0,25; foglalkoztatás – 0,2; szállítási átfutási idő – 0,15; vásárolt készletek – 0,1. A BMI 50% feletti értéke a feldolgozóipari tevékenységek fellendülésére, 50% alatti értéke a recesszió irányába való elmozdulásra utal. A vállalatok által adott válaszok az előző hónaphoz viszonyított változást jelzik. Az index kiszámítása a válaszok százalékos megoszlásán alapul: a pozitív (nőtt) válaszok százalékos arányához hozzáadjuk a változatlan válaszok felét. Az így kapott index 100%-os értéke azt jelzi, hogy valamennyi vállalat növekedésről, fellendülésről számolt be.