Jövőre megújul a Magyar Honvédség helikopterflottája

Jövőre indulna a hazai helikopterflotta cseréje, bár a költségvetés tervezetben nem írnak a készülődő beszerzésről és annak részleteiről.

A kialakulóban lévő terv szerint, viszont a kormány a honvédség és az Országos Mentőszolgálat beszerzését egy tenderben oldanák meg, ami jót tenne a költséghatékonyságnak – írja a Napi Gazdaság múlthét pénteki számában.
 
A közös beszerzés racionális ötlet, hiszen több gép együttes beszerzésével csökkenthetők annak költségei. Ezen belül is előtérbe kerülhet a vegyes helikopterflotta vásárlása, vagyis a különböző méretű és képességekkel rendelkező gépek beszerzése, ami jobban megfelel a hazai igényeknek. Hiszen például a HM gépeinek sem csak harcban kell helyt állniuk, de hazai katasztrófahelyzetekben is. Ez utóbbi esetben pedig egyaránt fontos, hogy az országnak legyenek mentésre és nehezebb rakományok szállítására használható gépei.
 
A HM gépparkjából jelenleg már legfeljebb 2-3 gép bevethető, ezzel a hiánnyal ugyanakkor az ország leginkább akkor szembesülne, ha egy súlyosabb árvízi- vagy hókatasztrófában lenne szükség nagyobb teherbírású gépek bevetésére, vagy egy, a Mal katasztrófájához hasonló helyzetet kellene kezelni, mely a jelenlegi flottával már igen nehezen lenne megoldható.
 
A finanszírozási oldalon ugyanakkor bőven akadnak kérdőjelek, hiszen a jövő évi költségvetésben a beszerzés hozzávetőlegesen százmilliárdosra becsülhető költsége nem szerepel.
 
Hirdetés