Vattaüzemet avattak Bátorban

Vattakészítő üzemet létesített az Európa Partner Kft. a Heves megyei Bátorban mintegy 142 millió forintos beruházással.

A 34 új munkahelyet teremtő létesítményt szerdán avatta fel Horváth László, a megyei kormányhivatalt vezető kormánymegbízott, fideszes országgyűlési képviselő.

A budapesti székhelyű családi vállalkozást képviselő Csordás György az MTI-nek elmondta: az egykori bátori hűtőházban kialakított üzem szerdán már megkezdte a termelést. A beruházáshoz munkahelyteremtő pályázaton közel 77 millió forintot nyertek el, míg a versenyképes, elsősorban háztartási és kozmetikai vattaalapú termékek előállító berendezésekre 30 millió forintot fordítottak. Hozzátette: termékeiket belföldi, illetve uniós piacra szállítják.

Február végétől a 34 helybéli, illetve környékbeli alkalmazott már két műszakban folytatja a termelést. Késztermékekből havi 40 tonnát állítanak elő, de havonta 100 tonnányi másodlagos alapanyagot is feldolgoznak. Igény esetén  több mint duplájára tudják növelni a kapacitást.

Horváth László köszöntőjében rámutatott: a beruházás jelentős lépés a munkanélküliség megszüntetése felé a mintegy 430 lelkes Bátorban. Kiemelte, hogy a kormány által az utóbbi években elsősorban a kis- és középvállalkozások részére biztosított 10 milliárd forintos foglalkoztatási alapból most Bátorba közel 77 millió forint jutott.

Szavai szerint az üzemben alkalmazott zárt technológia a természeti értékekre is ügyel: a keletkezett hulladékot, a cellulózt fűtésre használják fel.

A kormánymegbízott kitért arra, hogy a település önkormányzata tiszta lappal várhatta a beruházó céget, miután a kormány közel 10 millió forintnyi adósságot vállalt át Bátortól.

Az Európa Partner Kft. képviselőjének tájékoztatása szerint a különféle fogyasztási cikkek gyártásával és kereskedelmével foglalkozó cég 2006-ban jött létre. 2012-ben 300 millió, egy évre rá pedig 360 millió forintos bevételt könyveltek el. Nyereségük 5-10 millió forint között alakult. Csordás György hozzátette: a bátori üzem beindulásával az idén mintegy 500 millió forintos bevételre számítanak.

(MTI – mti.hu, 2014.02.05.)