Az MLBKT Beszerzési Menedzser Indexe – 2014. október

Kedvező őszi kezdet

 
A Beszerzési Menedzser Index (BMI) szezonálisan kiigazított októberi értéke: 54,9. 

  • A korábbi októberekkel összevetve az idei érték nagyobb a hosszú távú októberi átlagnál (52,0), és felülmúlja az elmúlt három év októberének átlagát (51,2).
  • A felmérésben vizsgált részindexek fele csökkent szeptemberhez képest.
  • A foglalkoztatottságindex értéke ismét 50,0 pont felett volt ebben a hónapban, és az idei értékek május kivételével növekedésre utalnak.

Történeti áttekintés

 

A Beszerzési Menedzser Index októberben

A Beszerzési Menedzser Index (BMI) szezonálisan kiigazított októberi értéke: 54,9. Ez alapján a válaszadók nagyobb hányada szeptemberhez képest összességében kedvezőbb folyamatokról számolt be. 2013 áprilisától kezdve augusztusig az index értéke folyamatosan ingadozott 50 pont körül, nem mutatva semmilyen határozott trendet, most azonban tizenöt hónapja tart már a bővülés. Az elmúlt egy évben egyszer sem volt 50,0 pont alatt az index, ami arányaiban kedvezőbb a 2012. november – 2013 októbere között eltelt évhez képest. A 2014. október havi index 2,2 százalékponttal magasabb a szeptemberi értéknél (52,7). Október összességében átlag feletti hónap volt a korábbi években (az 1995 óta mért hosszú távú átlag értéke 51,9; az októbereké 52,0). Az elmúlt három évben az októberi átlag azonban 51,2 pont volt. Az idei érték a legmagasabb októberi érték 2007 óta.

 

A Beszerzési Menedzser Index komponensei

A termelési mennyiség indexe csökkent szeptemberi értékéhez képest, de egy havi szűkülés után a termelt mennyiség emelkedését jelzi már tizenkettedik hónapja. A mostani érték átlag felettinek számít, az elmúlt 18 évbenkilencszer volt nagyobb az index értéke októberben.

Az új rendelések indexe erősebben emelkedett, és a mostani így az ötödik legmagasabb októberi érték 1995 óta. Az új rendelések állománya magasabb lett, és felülmúlja az 1995 óta mért hosszú távú átlagot, valamint az elmúlt három év átlagát is.

Az októberi szállítási átfutási idő ideje hosszabb lett szeptemberhez képest, és az ütem némileg gyorsult. A korábbi októberi értékeket nézve az idei a negyedik legalacsonyabb érték 2010, 2011 és 2013 után. Az index értéke hatvankét hónapból ötvenkilencszer volt 50,0 pont alatt, amire korábban nem volt példa.

A vásárolt készletek tovább növekedtek, egy hónaposcsökkenés után ismét, és az ütem erősebb lett. Az idei októberi érték az elmúlt tizennyolc év értékei alapján átlag feletti, és az ötödik legnagyobb októberi. 2012-ben nyolc alkalommal jelzett növekedést az index, ez 2013-ban kilencre emelkedett, idén pedig hét hónapnál tart.

2012-ben a foglalkoztatottsági index csak négyhónapban mutatott csökkenést. Ez 2013-ban megismétlődött: május-július között folyamatosan csökkenést mértünk, majd decemberben is 50,0 pont alá csökkent az index értéke. 2014 januárjától majdnem mindig bővülést mértünk, csak a májusi érték jelzett enyhe csökkenést, megtörve a trendet.

 

Az Üzleti Jelentések felmérés további eredményei

A beszerzési mennyiség indexe csökkent szeptemberi értékéhez képest, de egyúttal a mennyiség további emelkedését jelzi. A mostani érték felülmúlja az elmúlt három év átlagát, és a kilencedik legmagasabb októberi adat. A beszerzett mennyiség tizedszer növekedett az idei év folyamán.

A beszerzési árak esetében az árak növekedési üteme enyhült válaszadóink jelzése szerint. Ezzel a beszerzési árak az elmúlt ötvenhat hónapban nem csökkentek. A mostani ütem 1995 óta vizsgálva az ötödik legalacsonyabb októberi.

A késztermékkészletek szintje októberben magasabb lett. A korábbi októberi értékeket nézve az idei átlag felettinek mondható, és a harmadik legmagasabb 1995 óta. A mutató 2010 júniusa óta 50,0 pont alatt tartózkodott, a 2011 márciusi-áprilisi növekedés ezt a 9 hónapos trendet szakította meg, hogy ingázzon 50,0 pont körül. Idén eddig az első három hónapban a késztermékkészletek emelkedését regisztráltuk, aztán viszont három hónapig zsinórban csökkent a késztermékkészletek szintje, egészen júliusig.

A külpiaci mutatók közül az importindex értéke csökkent szeptemberhez képest, de egy havi szűkülés után másodszor jelzi az import mennyiségének újbóli növekedését. A másik külpiaci mutató, az exportindex esetében részben hasonló folyamatról beszélhetünk. Az index értéke ez esetben növekedett az előző hónaphoz képest, és továbbra is 50,0 pont felett maradt. Korábban, 2012 decemberében 42 hónap után 50,0 pont alá került az index, de azt követően 2013 május kivételével folyamatosan bővülést jelzett, most már zsinórban tizenhetedik hónapja.

Ebben a hónapban alumínium, liszt és papír kapcsán jeleztek válaszadóink jelentősebb áremelkedést. Hiányt cellulóz, fa csomagolóanyag (hőkezelt fa) és zöldség nyersáru esetében jeleztek. Jelentősebb árcsökkenésről számoltak be a válaszadóink cukor és réz esetében.

 

Információk és módszertan
 
Az Üzleti Jelentések a Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság (MLBKT) havonta megjelenő kiadványa. Az Üzleti Jelentések 100 feldolgozóipari vállalat beszerzésért felelős vezetői körében havi rendszerességgel végzett kérdőíves információgyűjtésen alapul. A havi rendszerességgel végzett megkérdezéseket az MLBKT megbízásából az EU VIP Consulting Kft. végzi. A Beszerzési Menedzser Index (BMI) egy összetett mutatószám, öt egyedi index súlyozott átlaga: új rendelések – 0,3; termelési mennyiség – 0,25; foglalkoztatás – 0,2; szállítási átfutási idő – 0,15; vásárolt készletek – 0,1. A BMI 50% feletti értéke a feldolgozóipari tevékenységek fellendülésére, 50% alatti értéke a recesszió irányába való elmozdulásra utal. A vállalatok által adott válaszok az előző hónaphoz viszonyított változást jelzik. Az index kiszámítása a válaszok százalékos megoszlásán alapul: a pozitív (nőtt) válaszok százalékos arányához hozzáadjuk a változatlan válaszok felét. Az így kapott index 100%-os értéke azt jelzi, hogy valamennyi vállalat növekedésről, fellendülésről számolt be.