Mi az EKÁER fő célja?

Elsődlegesen a piac kifehérítése a célja a február elsején induló elektronikus közúti áruforgalom-ellenőrző rendszernek.

Jakab István, a Magosz (Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Országos Szövetsége) elnöke múlthét szerdai fórumon hangsúlyozta: a rendszer a becsületes termelő védelmét szolgálja, egyben garantálja a nemzetgazdaság megfelelő bevételeit a területről. Kifejtette: cél, hogy mostantól a közúti áruszállítás keretében történő árumozgatás csak regisztrált módon történjen, az ország területére külföldről ne kerülhessen be áru úgy, hogy nincs regisztrálva.

Jakab István felidézte, hogy az eddig bevezetett rendszerek egymásra épülnek. Az első lépcső az volt, hogy az üzleteket bekötötték a Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz (NAV). A második az e-útdíj rendszer bevezetése volt, ennek köszönhetően ugyanis látszik, hogy hol mozognak a járművek, illetve az áruk. 

A Magosz elnöke szólt arról, hogy az orosz embargóra még hosszú ideig számítani kell. Az ország ugyan kis exportot bonyolított Oroszországgal – az összes kivitel mintegy 1,8 százalékát -, az Európai Unió azonban jelentős forgalmat bonyolított abba az irányba.

Ezt az árutömeget jelenleg is előállítják – mutatott rá -, csak most az unió tagállamainak piacát dömpingszerűen árasztja el. „Ha valaha kellett a magyar termelők és a magyar fogyasztók védelmében intézkedést hozni, akkor most kell, méghozzá szabályozottan” – szögezte le. 

Jakab István jelezte, hogy az ekáer február 1-jével működik élesben, addig minden megyében tartanak tájékoztatókat. A cél, hogy az emberek megismerjék a rendszert, megértsék, hogy értük van – hangsúlyozta. A jogkövető emberek számára a rendszer előnyöket hozhat, de az ügyeskedők nem járnak jól – fogalmazott. 

A tudnivalókról a NAV honlapján mindenki tájékozódhat – hívta fel a figyelmet -, emellett a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara néhány napon belül elkészíti azt a webes programot, mely a teendőkről ad pontos útmutatást.   

A rendszer egyértelműen alkalmas arra, hogy az eddig nagy visszhangot kapott áfacsalások, a cukor- vagy étolaj-utaztatás megszűnjön, hiszen felderíti a problémát, és a hatóságok azonnal beavatkozhatnak – jelentette ki újságírói kérdésre.

A rendszer a zöldség-gyümölcs ágazatban is fellendülést hozhat, a magyar termelői kört a hazai piacon való eredményesebb működésében segíti. Ha fehéredik a piac, nem ömlik be az áru, az áfacsalások nagy része kiszorul, akkor az árversenyben a magyar termelők állják a sarat – mondta Jakab István.

(MTI – mti.hu, 2015.01.14.)