A Linamar új beruházása növeli az értékesítési lehetőségeket

Több mint 250 millió eurónyi többlet értékesítési lehetőséget jelent a Linamar Hungary Autóipari és Gépgyártó Zrt. orosházi üzemcsarnokának 5,5 milliárd forintos fejlesztése.

Havasi Csaba, a cég alelnöke, európai csoportvezetője, múlthét kedden ismertette, hogy a gépbeszerzések új kapacitási és technológiai lehetőségeket jelentenek, és beszámolt arról is, hogy évi 10 százalékos növekedést céloztak meg. A cég 2014-es árbevétele meghaladja a 45 milliárd forintot.

Európa legnagyobb autógyárával, a Volkswagen-csoporttal bővítik erőteljesen kapcsolataikat. Hozzátette: az orosz-ukrán válság hatására a mezőgazdasági gépgyárrészlegük került nehéz helyzetbe, a rubel gyengülése miatt drasztikusan visszaestek a megrendeléseik. Ezért új piacokat próbálnak keresni a környező országok, Románia, Szlovákia és Lengyelország mellett Nyugat-Európában és Észak-Amerikában is.

A beruházáshoz a Linamar Hungary Zrt. csaknem 1,6 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást nyert el. Ebből 1,36 millió forintot az Európai Unió, 240 milliót a magyar költségvetés biztosított. Az 5,3 milliárd forintos költségvetést meghaladó, 2013 elején indult beruházásból a vállalat üzemcsarnokot bővített, és 150 munkavállalónak hozott létre új munkahelyet. A létszámbővítés 60-40 százalékban oszlik meg az orosházi, illetve a békéscsabai gyár között.

2020-ig a vállalat további ötszázzal bővíti munkavállalói létszámát, melyhez új beruházásokat terveznek.

A vállalatot 1992-ben Mezőgép Rt. néven alapították, a Linamar Hungary nevet 2003 júliusában vette fel. Székhelye Orosházán található, emellett működik egy telephelye Békéscsabán is. A kanadai tulajdonú társaság Magyarországon 2200 munkavállalót foglalkoztat, így a régió legnagyobb ipari foglalkoztatójának számít, jelentős belföldi beszállítói háttérrel rendelkezik, és kutatás-fejlesztési tevékenységet is végez.

(MTI – mti.hu, 2015.02.03.)