Újra időprés alá helyezi a gazdaságot az EKÁER

A Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság (MLBKT) szerint rendkívül nehéz helyzetben vannak a vállalkozások.

A rendszer március elsejei éles indulása előtt kilenc munkanappal még a részletszabályok tervezete sem ismert.

A legjobb esetben is csak pár munkanapjuk marad a vállalkozásoknak és az adóhatóságnak arra, hogy felkészüljenek az Elektronikus Közúti Áruforgalom Ellenőrző Rendszer (EKÁER) változásaira, ha az országgyűlés február 20-án elfogadja a kapcsolódó törvénymódosítás tervezetét, amely a márciusi indulásról rendelkezik ugyan, de szinte valamennyi részletszabály kidolgozását a nemzetgazdasági miniszter hatáskörébe utalja.

„Az éles bevezetés előtt szükség volna a rendszer internetes felelületének véglegesítésére és egy átfogó gyakorlati útmutató kidolgozására. Amikor ezek a feltételek rendelkezésre állnak, onnantól számítva legalább egy hónapnyi próbaüzemre lenne szükség ahhoz, hogy a vállalkozások megismerhessék az új szabályokat, feltehessék kérdéseiket a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak, tájékoztathassák külföldi partnereiket és felkészíthessék az automatikus adatátadásra a vállalatirányítási rendszereiket."- nyilatkozta Chikán Attila, az MLBKT elnöke.


 

Kapcsolat és további információ

Holics Szilvia
kommunikációs és marketingvezető

Tel.: +36 1 267-87-40
Mobil: +36 20 529-2323
E-mail: szilvia.holics[kukac]logisztika.hu

 

Mi az az MLBKT?

Az MLBKT (Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság) azoknak az ellátási lánc menedzsmenttel foglalkozó szakembereknek a közössége, akik hatékony, fenntartható és etikus ellátási láncokat hoznak létre és működtetnek. Feladatunk, hogy tevékenységünkkel hozzájáruljunk ahhoz, hogy a globális és helyi ellátási láncok ne sodorják veszélybe bolygónk és a következő nemzedékek jövőjét.