Szereted a szalámit?

Ha nem, az sem baj. Biztos vagyok benne, hogy most majd megszereted. A sikeres tárgyalók általában szeretik. Na, nem csak megenni, használni is! Mire is pontosan?

Természetesen tárgyalástechnikai eszközként, ami segíti őket a tárgyalás előtt kitűzött céljaik elérésében.

Hirdetés

1. Miből áll?

Ha a házi feladatodat megcsináltad, vagyis felkészültél a tárgyalás előtt, akkor biztosan van egy listád arról, hogy mi mindent szeretnél elérni a tárgyalás során. A szalámi taktika tulajdonképpen az elérendő célok részekre bontása, felszeletelése. Tudod, mint a szalámit. Szeletekben egyszerűbb megenni (megetetni valakivel), mint az egész rudat egyben.

Ezért érdemes már a felkészülés során több kisebb elérendő célt is meghatározni, vagy a nagyobb célt kisebbekre bontani és prioritási sorrendbe állítani.

2. Miért hasznos?

Az apró kicsi lépésekben adagolt kéréseinket és javaslatainkat a tárgyalópartner könnyeben fogadja el. Sokszor észre sem veszi, hogy a sok apróság összeadódva, mekkora elmozdulást jelent az eredeti pozíciójához képest, csak amikor már késő.

3. Mikor használd?

Ha azt látod, hogy a partner makacsul ragaszkodik saját álláspontjához, próbálkozz ezzel a módszerrel. Egyszerre mindig csak kis engedményt próbálj elérni. A prioritási sorrend felállítása az elején azért fontos, hogy tudd, melyik tényezőknél tudsz engedni, ha szükséges.

További tárgyalástechnikai tippeket, ötleteket tanulhatsz a workshopon!

 

Németh Eszter
Beszerzésfejlesztési tanácsadó