A meggyőző érvelés fortélyai

Beszerzők és cégvezetők legnagyobb álma, hogy a tárgyalásaik hatékonyak és sikeresek legyenek.

Mindegyikük sokszor képzeli el, ahogy épp lehengerli a tárgyalópartnert, valamilyen frappáns mondattal, érvvel.

Íme, pár ötlet a megvalósításhoz.

1. Tudd, mi a partner alapvető érdeke!

Felkészülés! Az egyik legfontosabb eszköz a tárgyalások során. Ha nem készültél fel a tárgyalásra, el se menj! Tudd, mi a másik fél alapvető érdeke. Próbáld az ő szemszögéből is megvizsgálni a dolgokat. 

Készíts jegyzeteket, és használd is őket!

2. Uralkodj az érzelmeiden!

Tudom, mondani könnyű! Gyakorolj! Van gyereked? Esetleg a szomszédnak? Akkor fogd fel úgy a gyerekekkel való kommunikációt, mint tárgyalástechnikai tréninget. Ha egy tinédzser ellenvetéseit kibírod anélkül, hogy elveszítsd a türelmedet, tuti hogy nincs az a tárgyaló partner, aki kihoz a sodrodból.

Ha sehol a környéken nincs gyerek, akin gyakorolhatnál, de szükségét érzed, hogy fejlődj ebben, jelentkezz a kifejezetten beszerzőknek szóló tárgyalástechnikai tréningre!

3. Aktívan hallgass!

Mit jelent ez? Ne csak beszélj magadról és az elvárásaidról, hanem kérdezz és figyelj! Ha fontos dolgot hallottál, jegyzetelj! Ne hagyatkozz az emlékezetedre, és ne kövesd el azt a hibát, hogy a te érveidet, szempontjaidat fontosabbnak tartod a tárgyalópartnerénél. Megegyezés és hosszú távon is működő kapcsolat csak akkor van, ha mindkét fél elégedett.

 

Németh Eszter
Beszerzésfejlesztési tanácsadó

 

Hirdetés