Az MLBKT Beszerzési Menedzser Indexe – 2015. március

Egyenletes ütemű bővülés

 
A Beszerzési Menedzser Index (BMI) szezonálisan kiigazított márciusi értéke: 55,6.

A korábbi márciusokkal összevetve az idei érték magasabb a hosszú távú márciusi átlagnál (51,8), és az elmúlt három év márciusainak átlagánál is (54,4).

 A felmérésben vizsgált részindexek többsége növekedett februárhoz képest.

A foglalkoztatottságindex értéke ismét 50,0 pont felett volt ebben a hónapban, és az elmúlt egy év értékei május kivételével növekedésre utalnak.

Történeti áttekintés

A Beszerzési Menedzser Index március

A Beszerzési Menedzser Index (BMI) szezonálisan kiigazított márciusi értéke: 55,6. Ez alapján a válaszadók nagyobb hányada februárhoz képest összességében kedvezőbb folyamatokról számolt be. 2013 áprilisától kezdve augusztusig az index értéke folyamatosan ingadozott 50 pont körül, nem mutatva semmilyen határozott trendet, most azonban huszadik hónapja tart már a bővülés. A 2015. március havi index 0,6 százalékponttal magasabb a februári értéknél (55,0), és az elmúlt hat hónapban ötször hasonló ütemű bővülést jelez. Március összességében átlag alatti hónap volt a korábbi években (az 1995 óta mért hosszú távú átlag értéke 52,0; a márciusoké 51,8). Az elmúlt három évben a márciusi átlag azonban 54,4 pont volt. Az idei érték a legmagasabb márciusi érték 2007 óta.

 

A Beszerzési Menedzser Index komponensei

A termelési mennyiség indexe nőtt februári értékéhez képest, és egy havi szűkülés után a termelt mennyiség emelkedését jelzi harmadik hónapja. A mostani érték átlag felettinek számít, az elmúlt 19 évben hatszor volt csak nagyobb az index értéke márciusban.

Az új rendelések indexe erősebben emelkedett, és a mostani így az ötödik legmagasabb márciusi érték 1995 óta. Az új rendelések állománya magasabb lett, és felülmúlja az 1995 óta mért hosszú távú átlagot, valamint az elmúlt három év átlagát is.

A márciusi szállítási átfutási idő ideje hosszabb lett februárhoz képest, és az ütem némileg gyorsult. A korábbi márciusi értékeket nézve az idei az ötödik legalacsonyabb érték 2010-2012 és 2014 után. Az index értéke hatvanhét hónapból hatvanháromszor volt 50,0 pont alatt, amire korábban nem volt példa.

A vásárolt készletek hetedik hónapja tovább növekednek, de az ütem nem változott. Az idei márciusi érték az elmúlt húsz év értékei alapján jócskán átlag feletti, és a hetedik legnagyobb márciusi. 2012-ben nyolc alkalommal jelzett növekedést az index, ez 2013-ban kilencre emelkedett, amit 2014-ben is tartott. Idén eddig három hónapnál járunk.

2013-ban a foglalkoztatottsági index csak négy hónapban mutatott csökkenést. Május-július között folyamatosan csökkenést mértünk, majd decemberben is 50,0 pont alá csökkent az index értéke. 2014 januárjától majdnem mindig bővülést mértünk, csak a májusi érték jelzett enyhe csökkenést, megtörve a trendet. Az e havi folytatja a kedvező szériát. Értéke nőtt februárhoz képest, és a legmagasabb márciusi 1995 óta.

 

Az Üzleti Jelentések felmérés további eredményei

A beszerzési mennyiség indexe növekedett februári értékéhez képest, és egyúttal a mennyiség további emelkedését jelzi. A mostani érték felülmúlja az elmúlt három év átlagát, és a negyedik legmagasabb márciusi adat. A beszerzett mennyiség tizenötödször növekedett zsinórban.

A beszerzési árak esetében az árak növekedési üteme abbamaradt, és enyhe csökkenésbe váltott válaszadóink jelzése szerint. Ezzel a beszerzési árak huszonegy hónap után először nem növekednek. A mostani ütem 1995 óta vizsgálva a második legalacsonyabb márciusi.

A késztermékkészletek szintje márciusban magasabb lett. A korábbi márciusi értékeket nézve az idei átlag felettinek mondható, és az ötödik legmagasabb 1995 óta. A mutató 2010 júniusa óta 50,0 pont alatt tartózkodott, a 2011 márciusi- áprilisi növekedés ezt a 9 hónapos trendet szakította meg, hogy ingázzon 50,0 pont körül. 2014-ben az első három hónapban a késztermékkészletek emelkedését regisztráltuk, aztán viszont három hónapig zsinórban csökkent a késztermékkészletek szintje, egészen júliusig, hogy decemberben ismét csökkenést jelezzen.

A külpiaci mutatók közül az importindex értéke csökkent februárhoz képest, de egy havi szűkülés után harmadszor jelzi az import mennyiségének újbóli növekedését. A másik külpiaci mutató, az exportindex esetében hasonló folyamatról beszélhetünk. Az index értéke ez esetben is csökkent az előző hónaphoz képest, de 50,0 pont felett maradt. 2013 óta az év május kivételével folyamatosan bővülést jelzett. Tizennyolc hónapos bővülés szakadt meg 2014 decemberében, hogy most újrainduljon, már harmadik hónapja.

Ebben a hónapban cement, horgany anóda, mogyorókészítmények, olajszármazék, réz, sertés és vegyszerek kapcsán jeleztek válaszadóink jelentősebb áremelkedést. Hiány volt kaucsuk, speciális mágnesszelep és tölgy fűrészáru esetében. Jelentősebb árcsökkenésről számoltak be a válaszadóink csomagolóanyag és szezámmag esetében.

Információk és módszertan
 
Az Üzleti Jelentések a Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság (MLBKT) havonta megjelenő kiadványa. Az Üzleti Jelentések 100 feldolgozóipari vállalat beszerzésért felelős vezetői körében havi rendszerességgel végzett kérdőíves információgyűjtésen alapul. havi rendszerességgel végzett megkérdezéseket az MLBKT megbízásából a MATYUSZ-REC Kft. végzi. A felmérés módszertanát az Egyesült Államok Ellátási Lánc Menedzsment Intézete (Institute for Supply Management) dolgozta ki. A Beszerzési Menedzser Index (BMI) egy összetett mutatószám, öt egyedi index súlyozott átlaga: új rendelések – 0,3; termelési mennyiség – 0,25; foglalkoztatás – 0,2; szállítási átfutási idő – 0,15; vásárolt készletek – 0,1. A BMI 50% feletti értéke a feldolgozóipari tevékenységek fellendülésére, 50% alatti értéke a recesszió irányába való elmozdulásra utal. A vállalatok által adott válaszok az előző hónaphoz viszonyított változást jelzik. Az index kiszámítása a válaszok százalékos megoszlásán alapul: a pozitív (nőtt) válaszok százalékos arányához hozzáadjuk a változatlan válaszok felét. Az így kapott index 100%-os értéke azt jelzi, hogy valamennyi vállalat növekedésről, fellendülésről számolt be.